Británie dluží Česku 100 milionů korun za sociální dávky. Odmítá je ale vyplatit

Velká Británie Česku odmítá vyplatit dluh ve výši 100 milionů korun. Britové tyto peníze Česku dluží za výplaty podpor v nezaměstnanosti Čechů, kteří dřív v Británii pracovali. Českému rozhlasu to řekly diplomatické zdroje a potvrdila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Ta proto kvůli dluhu v nejbližších dnech pošle dopis britskému ministrovi práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Je jasné, že opravdu je to chyba na straně Velké Británie“ řekla ministryně Marksová Českému rozhlasu s tím, že Česko se chce při vymáhání dluhu spojit i s Polskem a Slovenskem, kterým Britové také dluží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie dluží Česku 100 milionů korun a odmítá je zaplatit. Podrobnosti zjišťoval bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Britský dluh vznikl kvůli tomu, že v Británii pracovala řada Čechů, kteří si ale uchovali takzvané centrum zájmu v Česku. Díky tomu měli po návratu nárok na vyplácení dávek v nezaměstnanosti, pokud si doma nenašli práci.

Podle evropského práva Česko po Británii požaduje refundaci části těchto dávek, protože zmiňovaní Češi v Británii řádně platili daně, a tím přispívali do britského státního rozpočtu.

Británie se proto měla na vyplácení jejich dávek v nezaměstnanosti v Česku částečně podílet, a to po dobu tří až pěti měsíců v závislosti na tom, jak dlouho konkrétní člověk v Británii pracoval.

Londýn už měl Česku vyplatit 60 milionů korun, dalších 40 milionů bude splatných už brzy. Británie ale dluh odmítá jako celek. Podle informací Českého rozhlasu argumentuje tím, že kdyby tito Češi do Británie přijeli nyní, neměli by v ní nárok na dávky v nezaměstnanosti.

Podle Česka, Slovenska i Polska je to ale nesmyslná argumentace, protože nijak nevyvrací platnost evropského nařízení, které refundaci dávek v nezaměstnanosti upravuje.

Evropská komise je na straně Česka

Na stranu všech tří zemí se postavila i Evropská komise. Její poradní výbor pro interpretaci sporných ustanovení evropské legislativy rozhodl, že Británie musí zaplatit. Londýn to ale odmítl s tím, že stanovisko výboru není právně závazné.

Jak Českému rozhlasu řekli diplomaté, je to vůbec poprvé v historii, kdy se nějaká členská země Evropské unie odmítla řídit odborným stanoviskem poradního výboru. Česko teď chce na Británii tlačit jak společně s Polskem a Slovenskem, tak prostřednictvím Evropské komise.

„Očekávám, že to budu řešit se svým britským protějškem,“ uvedla ministryně Marksová. Schůzka by se měla uskutečnit v prosinci v Bruselu, ještě před tím mají o dluhu jednat experti.

Diplomaté upozorňují, že Británie je v celém sporu v paradoxní situaci. Britští politici mluví o tom, že cizinci v jejich zemi zneužívají sociální dávky, i když studie a oficiální statistiky naopak ukazují, že cizí pracovníci do britského rozpočtu výrazně víc přispívají, než z něj čerpají. Zároveň ale Británie odmítá vyplatit peníze pro lidi, kteří na ně objektivně mají nárok a během svého pobytu řádně přispívali do britské státní pokladny.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme