Britové se rozhodli vystoupit z EU, pro brexit hlasovalo 51,9 procent lidí

Británie se rozhodla opustit Evropskou unii. Pro brexit se v referendu vyslovilo 17,4 milionu lidí, proti bylo16,1 milionu. K volebním urnám přišlo 72 procent registrovaných voličů. Opuštění EU podpořily zejména venkovské oblasti Anglie a také menší města. Prakticky celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU, to si přálo také Severní Irsko, naopak baštou brexitu se stal Wales. Premiér David Cameron oznámil, že kvůli brexitu do října složí funkci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastánci brexitu slaví v ulicích Londýna výsledek hlasování o odchodu Británie z Evropské

Zastánci brexitu slaví v ulicích Londýna výsledek hlasování o odchodu Británie z Evropské | Zdroj: Reuters

První odhady po uzavření volebních místností ukazovaly ve čtvrtek večer na vítězství Remain (Zůstat). Během noci však s dalšími výsledky bylo jasné, že takzvaný brexit má navrch ve většině Anglie a také ve Walesu a že směřuje k relativně jasnému vítězství.

Odpůrci i stoupenci brexitu se shodují, že jde o bezprecedentní rozhodnutí historických rozměrů. Zatímco euroskeptici slaví, druhá strana se obává důsledků.

Premiér David Cameron v reakci na výsledky referenda dnes oznámil, že odstoupí. Británie podle něj potřebuje nové vedení. Jednání o vystoupení země z Unie už by podle Camrona měl vést už jeho nástupce, který by mohl být zvolený na říjnové konferenci vládní Konzervativní strany.

Konečné výsledky britského referenda o setrvání v Evropské unii:
- pro odchod Británie z EU hlasovalo: 17 410 742 voličů (51,89 %)
- pro setrvání Británie v EU hlasovalo: 16 141 241 (48,11%)
- volební účast byla 72,2 %
- platných bylo 33,5 milionu hlasů, právo volit mělo 46,5 milionu lidí

Otazníky se také objevují kolem budoucnosti Skotska a Severního Irska. Šéf poslanců Skotské národní strany Angus Robertson již řekl, že vítězství brexitu spustí ústavní krizi, protože Skotsko hlasovalo pro setrvání v unii.

Předseda Evropské rady Donald Tusk varoval před hysterickou reakcí a vyzval, aby zbytek unie zůstal jednotný. Německo označilo výsledek britského referenda za špatný a smutný den pro Evropu. Rakouská diplomacie nevyloučila dominový efekt odchodu dalších států.

Odchod Británie z Evropské unie naopak slaví evropští nacionalisté. Pokládají jej za vítezství jejich protiimigrační a protievropské politiky. Vůdce nizozemské pravice Geert Wilders už vyzval k vypsání podobného referenda. Připojila se k němu i šéfka francouzské Národní Fronty Marine Le Penová, která rozhodnutí Britů označila za vítězství svobody.

 

Na zprávy o výsledcích britského referenda reagují finanční trhy. Libra začala ztrácet už s prvními spočtenými hlasy a postupně se propadla na víc než třicetileté minimum. Světové ceny ropy se propadly asi o šest procent. Cena zlata naopak prudce vzrostla a dostala se na dvouleté maximum. Kvůli obavám z dopadů odchodu Spojeného království z Evropské unie prudce oslabuje euro.

Od 7 hodin ráno můžete poslouchat speciál Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus k výsledkům referenda.

Pro setrvání v Evropské unii hlasovalo 96 procent obyvatel Gibraltaru

Číst článek

Brexit - výsledky hlasování v regionech | Foto: Český rozhlas

Sčítání hlasů z hlasování o setrvání, nebo odchodu z EU | Foto: Reuters

Libra je v piruetě. Sílí a oslabuje v závislosti na průběžných výsledcích referenda o EU

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme