Britský premiér je údajně blízko dohodě s EU ohledně takzvané 'záchranné brzdy'

Mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií se rýsuje dohoda v klíčové otázce omezení zaměstnaneckých výhod pro občany osmadvacítky. Obě strany by se mohly domluvit na mechanismu takzvané záchranné brzdy. Tu si coby kompromis umí představit i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron

David Cameron | Foto: Filip Jandourek

Velká Británie, ale i jakákoli jiná členská země EU, by za záchrannou brzdu mohla zatáhnout v okamžiku, kdy by její veřejné služby a celý sociální systém přestaly zvládat příliv nových přistěhovalců.

V takové chvíli by pak národní vlády mohly zmrazit vyplácení sociálních a dalších dávek pro nové unijní pracovníky. Jde o alternativu vůči původnímu britskému požadavku na automatické čtyřleté přechodné období pro čerpání dávek občany EU po příjezdu do Británie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je v diplomatické mluvě záchranná brzda a jak může ovlivnit jednání o britském členství v EU, vysvětlil zpravodaj Jiří Hošek

Podle britských médií ale tento kompromis jen těžko uspokojí ostrovní euroskeptiky, včetně řady poslanců Konzervativní strany Davida Camerona. Například poslanec Dolní sněmovny za Konzervativní stranu John Redwood pro BBC řekl, že záchranná brzda není alternativa, nýbrž urážka.

„Musíme získat nazpátek kontrolu nad vlastními hranicemi, a musíme kontrolovat vlastní sociální systém. Záchranná brzda tohle ani zdaleka nesplňuje. Podle ní bychom se museli v extrémních případech doprošovat zbytku EU, abychom směli dočasně zastavit část plateb. To je prostě špatný vtip."

Ministerský předseda dnes nejen o tomto návrhu jedná v Bruselu se šéfem Evropské komise Junckerem a předsedou Evropského parlamentu Schulzem. V neděli pak do Londýna zavítá šéf Evropské rady Donald Tusk.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme