Česko bude hájit současná pravidla pro ty, co již pracují v Británii

Pro Českou republiku je nepřijatelné, aby se změny požadované Velkou Británií v navrhované dohodě s Evropskou unií dotkly také lidí, kteří již v zemi nyní pracují. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD to bude tlumočit na čtvrtečním a pátečním summitu EU. Jeho mandát dnes schválila vláda. Potvrdil to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Dali jsme prostor Velké Británii, abychom se na těch principech dokázali dohodnout. Už jsme udělali hodně ústupků. Teď je i na Velké Británii, aby se sama posunula. Je naprosto nepřijatelné, abychom ze dne na den změnili pravidla lidem, kteří v Británii pracují, plní si veškeré své povinnosti, platí do britského sociálního systému,“ uvedl Prouza.

Požadavky Velké Británie v souvislosti s referendem o setrvání země v EU, které představil předseda Evropské rady Donald Tusk po konzultaci s britským premiérem Davidem Cameronem, budou na pravidelném summitu Evropské unie v Bruselu vedle migrační krize hlavním tématem.

Neshody ohledně britských návrhů se týkají především oblasti sociálních dávek a nastavení takzvané záchranné brzdy, která by zemi umožnila dočasně omezit výplatu některých dávek.

Nepřijatelné by podle Prouzy byla některá pravidla nejen pro střední Evropu, ale i pro pobaltské země, Bulharsko, Rumunsko, Španělsko a Itálii.

Sobotka v úterý telefonicky hovořil s Cameronem a výhrady visegrádské skupiny mu tlumočil. Prioritou je podle Prouzy dohodu s Británií najít.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme