Česko hledá spojence pro zablokování návrhu na povinné uprchlické kvóty

Česká republika se dnes bude snažit přesvědčit ostatní země Evropské unie, aby zamítly návrh na zavedení povinných kvót pro přijímání uprchlíků ze Středomoří. O návrhu Evropské komise budou v Lucemburku jednat ministři vnitra států osmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, migranti, přistěhovalci, běženci, kvóty

uprchlíci, migranti, přistěhovalci, běženci, kvóty | Zdroj: Reuters

„Uprchlíky by měly přijmout všechny země unie,“ tvrdí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Státy na okraji Evropy totiž už podle něj nápor běženců nezvládají.

Komise nedávno navrhla, aby každá země Evropské unie povinně přijala část migrantů, kteří se dostali do Itálie a Řecka. Má se jednat o Syřany a Eritrejce, kteří do Evropy prchají kvůli hrozbě smrti, a ne kvůli vyšší životní úrovni.

„Stávající systém je neudržitelný,“ myslí si první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Na Česko by podle návrhu mělo připadnout více než 1320 uprchlíků.

uprchlíci, migranti, přistěhovalci, běženci, kvóty | Foto: Reuters

Vláda to ovšem zásadně odmítá. „Finálně problémy Syřanů a Libyjců budou muset vyřešit Syřané a Libyjci. A my jim v tom pojďme pomoci – finančně, radou a možná i vojensky. Ale to je zkrátka otázka debaty,“ zopakoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

V uprchlických táborech v Calais se obávají příchodu další vlny migrantů

Číst článek

Podobný postoj zastávají také další země střední a východní Evropy a momentálně i Španělsko. Největšími zastánci jsou naopak Italové, Němci nebo Rakušané.

Návrh začne platit jen tehdy, když ho podpoří aspoň 15 zemí Evropské unie, které představují 65 procent jejích obyvatel.

„Chceme debatovat i o tom, jaké budou následovat akce směrem k organizovanému zločinu, to znamená k pašerákům lidí. To je standardní organizovaný zločin, který zneužívá situace chudáků, které za peníze převáží do Evropy,“ řekl před jednáním Milan Chovanec.

Česko podle něho nabídlo Itálii 900 tisíc eur, tedy asi 2,5 miliardy korun jako pomoc ke zvládnutí vlny migrantů.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme