Česko nestihne vyčerpat z EU za sedmileté období asi 30 miliard korun

Česko nevyčerpá za programovací období 2007 až 2013 celkem asi 30 miliard korun z fondů Evropské unie. Po jednání vlády to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO. Věří ale, že se částku podaří ještě snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

„Když nastoupila naše vláda, hrozilo, že nedočerpáme více než 100 miliard korun. Ovšem za poslední dva roky jsme zintenzivnili práci především s příjemci prostředků. Ještě před rokem jsem říkala, že nemusíme dočerpat až 85 miliard," řekla Šlechtová.

Důležitým zlomem bylo podle ní úterní zasedání ministrů visegrádské skupiny a čtyř dalších partnerských zemí. Česku se na něm podařilo prosadit výjimku, podle které budou některé projekty financovány zpětně z programového období 2007 až 2013.

„Máme na to necelý půlrok. Jen v oblasti zdravotnictví jsme už od úterka nasbírali projekty zhruba za dvě miliardy korun," dodala Šlechtová.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD bylo do začátku února 2014 proplacených 349 miliard korun. Předseda vlády ocenil dva programy, kde se podařilo zlepšit čerpání.

„Je to Operační program Podnikání a inovace a Operační program Životní prostředí. Před dvěma roky to byly problematické operační programy a na konci loňského roku se jeví jako jedny z programů, které čerpají velmi dobře,“ oznámil Sobotka.

Za loňský rok se nevyčerpá 8 až 10 miliard

Za rok 2015 nevyčerpá Česká republika z evropských fondů 10 miliard korun nebo méně. Přesná čísla však budou podle ministerstva známá až v červenci.

„Můj osobní tip je, že se těch 10 miliard ještě podaří snížit na osm,“ uvedla před časem ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Podle dřívějších odhadů se nemělo vyčerpat mezi 36 až 50 miliardami korun.

V roce 2014 Česko nevyužilo téměř 9 miliard, v roce 2013 to bylo více než 11 miliard korun.

ČTK, Anna Jadrná, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme