Česko si přeje dohodu mezi eurozónou a Řeckem, to ale musí dodržet podmínky pomoci

Dohodu mezi Řeckem a eurozónou si přeje i Česko. Po skončení summitu evropských lídrů to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Řekové eurozóně slíbili, že co nejdříve předloží podrobný seznam nových ekonomických reforem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká vlajka a socha antického filozofa Sokrata v Aténách

Řecká vlajka a socha antického filozofa Sokrata v Aténách | Zdroj: Reuters

Státy s eurem Aténám pošlou další část dohodnutých záchranných půjček jen tehdy, když bude řecký návrh dostatečný.

„Je potřeba využít veškerý čas k tomu, aby se odvrátilo riziko, že Řecko vypadne z eurozóny. To je vývoj, který si Česká republika nepřeje,“ řekl premiér Sobotka.

Zároveň zdůraznil, že Řecko musí dodržet všechny podmínky mezinárodní pomoci. Řecká vláda slíbila nové reformy už před měsícem, podrobný seznam ale neposlala. To podle politiků vedlo k narušení důvěry mezi Řeckem a zbytkem eurozóny.

„Myslím, že schůzka byla užitečná právě proto, aby snížila určité napětí, které se zde v minulých dnech vytvořilo – zejména mezi Řeckem a Německem. Teď je to na panu Tsiprasovi, aby splnil doporučení, která dostal v rámci jednání zemí eurozóny,“ dodává český premiér.

Podle šéfa Evropské rady Donalda Tuska se teď důvěru podařilo obnovit. Eurozóna ale čeká, jestli Řecko své sliby dodrží.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme