Čtyři místopředsedové nové Evropské komise jsou z postkomunistických zemí

Nová Evropská komise bude mít celkem sedm místopředsedů. Ti budou koordinovat jednotlivé týmy komisařů. Oznámil to dnes v Bruselu předseda komise Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Zdroj: Reuters

Čtyři místopředsedové jsou z postkomunistických zemí: Bulharska, Slovinska, Estonska a Lotyšska. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. V osmadvacetičlenné komisi je devět žen.

Předseda komise, která by se práce měla ujmout od listopadu, Jean-Claude Juncker na dnešní tiskové konferenci novinářům připomněl, že jeho tým se bude muset vypořádat se složitou geopolitickou i hospodářskou situací. „Myslím, že pro to mám ten správný tým," prohlásil.

„Rozhodl jsem se udělat některé změny a zatřást s věcmi,“ poznamenal Juncker. Prvním místopředsedou komise tak bude Frans Timmermans z Nizozemska, který bude odpovídat za zlepšení regulačních pravidel, vztahů mezi evropskými institucemi a právní otázky.

Už od posledního unijního summitu je známé jméno Italky Federiky Mogheriniové, která je jako šéfka evropské diplomacie také jedním z místopředsedů komise.

Jourová bude mít v Evropské komisi na starosti spravedlnost a spotřebitele

Číst článek

Za rozpočtové otázky a lidské zdroje bude odpovídat místopředsedkyně komise Kristalina Georgievová z Bulharska, která byla členkou končící komise José Barrosa.

Každý eurokomisař musí svou funkci zastávat v zájmu celé Evropské unie. Nemůže tedy v ničem zvýhodňovat svou vlastní zemi.

Slovinka Alenka Bratušeková dostala jako místopředsedkyně na starosti budování energetické unie, někdejší estonský premiér Andrus Ansip bude místopředsedou odpovědným za digitální trh.

Sociální dialog a otázky společné měny euro bude mít na starosti místopředseda komise a lotyšský expremiér Valdis Dombrovskis. Někdejší finský premiér Jirki Katainen bude odpovídat za problematiku zaměstnanosti, růstu, investic a konkurenceschopnosti.

Tým místopředsedů má podle podle Junckera velké zkušenosti, mnozí jako premiéři už týmy podřízených koordinovali.

Česká eurokomisařka Věra Jourová bude mít nakonec na starosti problematiku spravedlnosti, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme