Dánové v referendu odmítli bližší justiční spolupráci s EU

Dánové dnes v referendu odmítli dát parlamentu pravomoc přijmout některé body policejní a justiční politiky Evropské unie, v nichž má země výjimku. V referendu, které bylo vnímáno jako výraz ochoty Dánů více začlenit svou zemi do EU, odmítlo požadavek vlády 53,1 procenta občanů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánský premiér Lars Løkke Rasmussen vhazuje během referenda volební lístek do urny

Dánský premiér Lars Løkke Rasmussen vhazuje během referenda volební lístek do urny | Zdroj: ČTK

„Hlasujte ano, abychom změnili způsob spolupráce s Evropskou unií. Dánsko to potřebuje, nejen kvůli naší policii, které hrozí, že přijde o spolupráci s Europolem,“ žádal občany dánský premiér Lars Løkke Rasmussen.

Na poslední chvíli se tak snažil zvrátit průzkumy preferencí, které oběma táborům přisuzovaly v referendu stejné šance. Mnoho voličů ale do poslední chvíle nevědělo, jak budou hlasovat.

„Hlasovala jsem pro. Myslím si totiž, že všechny velké výzvy dokážeme lépe vyřešit jen ve spolupráci s našimi evropskými sousedy,“ řekla jedna z voliček.

Dánsko rozhodovalo o tom, jestli se zbaví části výjimek z evropské integrace vyjednaných před více než 20 lety. Vláda chtěla, aby země přijala 22 unijních právních předpisů v rezortech vnitra a justice, a Dánsko tak mohlo pokračovat ve spolupráci s policejním úřadem Europolem.

Dánsko by se tak sice vydalo směrem k užší spolupráci s EU, ale ani pak by automaticky nepřebíralo její předpisy.

Rasmussenův kabinet ale občanům nedokázal vysvětlit, čeho se referendum týká. „Hlasoval jsem ano, protože to doporučily strany, které normálně volím. Úplně jsem to ale nechápal, protože jsem jak pro, tak proti některým otázkám z referenda,“ řekl jeden z dánských voličů.

Šéfka dánských Sociálních demokratů Mette Frederiksenová jde volit v referendu | Foto: ČTK/AP

Toho využila dánská populistická Lidová strana, která se dlouhodobě staví k Evropské unii kriticky. Rozjela kampaň s heslem „Víc EU? Ne, díky“ a řada voličů na to slyšela.

„Hlasovala jsem ne. Myslím, že je potřeba hájit naši suverenitu a hlas veřejnosti, aby všechnu moc neměli politici. Teď máme aspoň možnost nějak je kontrolovat,“ vysvětlila volička v Dánsku.

Výsledek referenda by mohl podpořit euroskeptické strany i jinde v Evropě.

ČTK, Vojtěch Berger, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme