Do Švédska přiletělo z Itálie na základě dohodnutých kvót prvních 19 Eritrejců

První uprchlíci z Eritreje dnes v rámci dohodnutých kvót odletěli z Itálie do Švédska. Začíná se tak naplňovat plán na rozdělení uprchlíků mezi státy Evropské unie, který se týká 160 tisíc migrantů původem právě z Eritreje, ale i Sýrie a Iráku, kteří dočasně pobývají v Itálii a Řecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvacítka Eritrejců se zaregistrovala v Itálii, o jejich žádosti o azyl však rozhodnou až úředníci ve Švédsku

Dvacítka Eritrejců se zaregistrovala v Itálii, o jejich žádosti o azyl však rozhodnou až úředníci ve Švédsku | Zdroj: Reuters

Eritrejci se před cestou do Švédska na římském letišti usmívali a dělali si selfies.

Mají za sebou ale strastiplnou cestu ze země ovládané diktaturou přes Saharu a Středozemní moře. Na území EU poprvé vstoupili na italském ostrově Lampedusa.

Podle Evropské komise je první přesun běženců konkrétním důkazem ucelené odpovědi Evropské unie na uprchlickou krizi. V posledních týdnech jednotlivé členské státy ujistily, že mají místa pro celkem 43 tisíc uchazečů o azyl z krizových oblastí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Itálie do Švédska odletělo 19 uprchlíků z Eritreje. Je to úspěch, říká spolupracovník ČRo v Římě Josef Kašpar

„Je to jen 19 lidí, symbolizuje to ale schopnost Evropy čelit tomuto problému. Společně s Itálií i zeměmi, jako je Švédsko. Jako předsednický stát uděláme maximum pro to, abychom našli humánní řešení. To je náš úkol. Takže bravo Itálii, bravo Švédsku,“ prohlásil Jean Asselborn, ministr zahraničí Lucemburska, které právě předsedá evropským summitům.

Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos dodal, že „je to pro Evropu historický den a že jde o skvělý projev evropské solidarity jak s těmi, kteří potřebují ochranu, tak i mezi členskými státy“.

Dvacítka Eritrejců se zaregistrovala v Itálii, o jejich žádosti o azyl však rozhodnou až úředníci ve Švédsku, což je změna dosavadní politiky směrem k větší solidaritě při řešení náporu migrantů.

Dvacítka Eritrejců se zaregistrovala v Itálii, o jejich žádosti o azyl však rozhodnou až úředníci ve Švédsku | Foto: Reuters

O povolení k pobytu ve Švédsku letos požádalo už 81 tisíc běženců, tato skandinávská země má přitom na základě dohody o kvótách přijmout během příštích dvou let 5700 uprchlíků.

Závazné rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl prosadila v září většina zemí osmadvacítky, a to i přes odpor Slovenska, Maďarska, Rumunska a České republiky. Ostatní země Evropské unie je totiž přehlasovaly, a Česko tak musí přijmout 3000 běženců. Systém takzvaných kvót by chtěly některé unijní země zavést trvale, tomu chce nadále česká vláda a její spojenci bránit.

Policie bude od soboty kontrolovat všechny hraniční přechody s Rakouskem

Číst článek

Přerozdělení imigrantů má být ale jen jednou z několika odpovědí Evropské unie na migrační krizi. Ministři vnitra EU se ve čtvrtek dohodli, že unijní agentura Frontex bude přímo pomáhat členským zemím v registračních centrech s posuzováním žádostí o azyl.

Pracovníci Frontexu se mají zapojit i do deportací neúspěšných žadatelů o azyl, které chce Brusel výrazně urychlit. Podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace pro migraci totiž připlouvalo minulý týden z Turecka do Řecka asi 7 tisíc uprchlíků denně.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme