Rusko by mohlo přijít o MS ve fotbale. EK navrhuje postihy i na sportovním poli

Rusko by mohlo přijít o pořadatelství fotbalového mistrovství světa nebo o účast svých klubů v Lize mistrů. Podle Evropské komise by měly takovou možnost zvážit země Evropské unie. Komise to uvádí v návrhu nových sankcí proti Rusku, který má Český rozhlas exkluzivně k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Evropská komise navrhuje nové sankce proti Rusku. Český rozhlas má exkluzivně k dispozici materiál, který se toho týká a který dostala česká vláda.

Podle Bruselu by tak státy Evropské unie měly zvážit pozastavení členství Ruska v některých mezinárodních sportovních organizacích, takže Rusko by se například nemohlo účastnit mistrovství světa ve fotbale nebo soutěží pořádaných asociací UEFA, jako je Liga mistrů nebo kvalifikace o mistrovství Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh sankcí, jak je poslala EK svým členským zemím, shrnuje zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska. Svůj postoj přidává i premiér Sobotka

Sankce se mají týkat také pořádání závodů Formule 1.

Evropská unie nemůže Rusko ze zmiňovaných aktivit vyloučit, ale mohla by o to usilovat lobbingem u sponzorů nebo ostatních členských zemí FIFA nebo UEFA.

Sankcemi, o kterých by pak měly země EU rozhodnout, zda je podpoří, je další ztížení přístupu ruských firem na evropské kapitálové trhy, kam už dnes nemohou velké ruské banky. Podle návrhu by tam nesměly ani velké ruské ropné nebo plynárenské společnosti. Toto opatření má potenciál velmi tvrdě zasáhnout ruskou ekonomiku.

Lídři členských zemí by měli se o své podpoře navrhovaným sankcím rozhodnout do pátku 5. září. Návrhem se zítra bude zabývat vláda.

Rusko upraví vojenskou doktrínu. Kvůli krokům NATO a Ukrajiny

Číst článek

„Ve středu, ve čtvrtek a pátek budou probíhat jednání, kde se zástupci jednotlivých zemí zkusí shodnout na tom, na co se soustředit. Takže zhruba v pátek by mělo být jasno, jak přesně se sankce rozšíří,“ říká tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Sankce tak mohou začít platit teprve poté, co se na nich shodnou všechny členské země EU. Termín pro zaujmutí stanoviska je právě pátek 5. září.

Český premiér Bohuslav Sobotka se dal už slyšet, že k návrhu bude mít připomínky. Jeden z bodů dokumentu totiž počítá s rozšířením sankcí i na vývoz různých typů strojírenského vybavení. Jedná se o takzvané zboží dvojího užití, které by se nechalo zneužít i pro vojenský průmysl. Český průmysl do Ruska takové stroje do Ruska právě exportuje. Jeho zájmy v kontrastu s požadavkem EU na sankce je tedy třeba se dle premiéra zvážit.

Obama vyráží do Evropy. Návštěvou podpoří Estonsko a čeká ho i summit NATO

Číst článek

„Je to – řekněme – určité utahování šroubů. Myslím si, že platí totéž, co říkám o sankcích obecně. Myslet si, že budeme jenom tlačit Rusko hospodářsky ke zdi a Rusko zareaguje tím, že přestane realizovat své cíle, které má na Ukrajině, bez diplomatického jednání, není možné,“ říká premiér Sobotka a pokračuje:

„Je potřeba najít politické řešení. Myslím si, že politickým řešením může být Porošenkův mírový plán, na jehož základě by mohlo dojít k uzavření minimálně příměří tak, aby se přestali lidé na východní Ukrajině zabíjet. Ale v každém případě v tom procesu musí být Rusko jednoznačně integrováno. Musí tam být Rusko do toho procesu dohody zahrnuto.“

Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme