EK navrhla zavedení dalších kvót na přijímání uprchlíků i zrušení víz pro Turky

Státy Evropské unie by se podle Evropské komise měly dohodnout na dalších povinných kvótách na přijímání uprchlíků. Komise to dnes navrhla s tím, že kvóty by měly platit jen v případě mimořádně velkého proudu běženců do některé ze zemí unie. Země Visegrádské čtyřky to už odmítly. Komise také navrhla podmínečné zrušení víz pro Turky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v Řecku

Migranti v Řecku | Zdroj: Reuters

Návrh ohledně kvót bude obsahovat i možnost, aby se země z povinnosti přijímat uprchlíky vykoupila.

„Současný stav, kdy náporu uprchlíků čelí jen pár zemí unie, není udržitelný,“ říká eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK chce zavést další povinné kvóty na přijímání uprchlíků. Navrhla také podmínečně zrušit víza pro Turky. Více zpravodaj Ondřej Houska a analytik ČRo Filip Nerad

První místopředseda komise Frans Timmermans dodal, že státy EU musí ukázat solidaritu, a to třeba i finanční.

„Když by některá země přijmout uprchlíky odmítla, musela by zaplatit těm, které by to udělaly.“

Podle diplomatů je navrhovaná hranice pro spuštění kvót dost vysoká, a tak by na ně i v případě schválení návrhu mělo dojít spíš výjimečně.

Velmi vysoká nejspíš bude i částka pro vykoupení se z kvót, mluví se o 6,7 milionu korun na jednoho uprchlíka.

Země V4 migrační návrh komise odmítly

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je z dnešního návrhu Evropské komise na přerozdělování uprchlíků nemile překvapen. Podle dalších zemí Visegrádské čtyřky jde o vydírání. Návrh proto společně odmítly jako nesmyslný a mimo realitu.

Česko kvóty tvrdě odmítá a zároveň tvrdí, že by o něm neměli rozhodnout ministři vnitra, ale premiéři, na jejichž schůzkách platí jednomyslnost.

Už loni se Česko postavilo i proti tehdejšímu návrhu dočasných kvót, nemělo ale dost spojenců a bylo přehlasováno.

Turecku zbývá splnit ještě pět podmínek

Zrušení vízové povinnosti pro Turky je součástí v březnu uzavřené dohody mezi Bruselem a Ankarou. Turecko se zavázalo, že začne přijímat migranty, kteří na řecké ostrovy připluli z tureckého území a v Řecku nezískali azyl.

Podle eurokomisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose ale zrušení víz neznamená zvýšení migrace z Turecka.

„Zrušení víz neznamená, že budou Turci moci do unie vstupovat bez jakékoliv kontroly. Bez víz by do unie mohli jezdit jen lidé s biometrickými pasy,“ upřesnil.

Ankara už splnila téměř všechny ze 72 podmínek pro zrušení víz. Podle Evropské komise jich zbývá ještě pět, například úprava protiteroristických zákonů nebo lepší ochrana dat.

Kritici ale tvrdí, že Turci některé podmínky plní jen na papíře a například omezují svobodu médií.

Turecko opakuje, že pokud unie vízovou povinnost nezruší, jak slíbila, Ankara přestane plnit dohodu o zastavení migrace.

Jak návrh na kvóty, tak případné zrušení víz pro Turecko můžou začít platit jen v případě, že je schválí země unie a europoslanci.

Evropská komise dnes také kvůli regulaci migrace doporučila až půlroční prodloužení kontrol na některých hranicích uvnitř schengenského prostoru.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme