EP vyzval země osmadvacítky, aby chránily Snowdena a nevydávaly ho do USA

Státy Evropské unie by měly nabídnout Edwardu Snowdenovi ochranu a nedovolit jeho vydání do Spojených států. Rezoluci, která k tomu vyzývá, odhlasovali těsnou většinou poslanci Evropského parlamentu. Rozhodnutí není pro členské státy osmadvacítky závazné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: European Parliament

Rezoluce prošla europarlamentem velmi těsně. Pro bylo 285 a proti 281 poslanců.

Píše se v ní mimo jiné, že země Evropské unie by se měly zdržet trestních oznámení či dalších právních kroků proti Snowdenovi.

Bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb dokument přímo označuje za whistleblowera a mezinárodního ochránce lidských práv.

Snowden v roce 2013 zveřejnil informace o odposleších a sledování internetu, které prováděla americká národní bezpečnostní agentura NSA. V USA za to čelí obvinění z krádeže a zveřejnění tajných materiálů.

Od léta 2013 je Snowden v Rusku, kde dostal politický azyl. Podle vlastních slov je připraven odejít do USA a počítá tam i s vězením, rezoluci však uvítal. Je podle něj úderem americké vládě, podáním pomocné ruky od přátel a také šancí, jak začít znovu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme