EU chce zajistit větší ochranu osobních dat na Facebooku

Facebook a další sociální sítě budou muset umožnit úplně vymazání osobních údajů uživatelů. Vyplývá to z návrhu, který představila Evropská komise. Nová pravidla, která nahradí patnáct let staré zákony, by měla být připravena příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Facebook

Sociální síť Facebook | Foto: Tomáš Adamec

Facebook nyní úplně vymazání neumožňuje. Uživatel sice může svůj účet zrušit, ale poté jej také obnovit, aniž by musel nově zadávat všechny údaje. Jeho osobní data si tak stránka dále ponechává. Podle šéfredaktora serveru Digizone.cz Jana Potůčka ale ani navrhované opatření neumožní úplné smazání osobních dat:

Přehrát

00:00 / 00:00

O Facebooku mluvil na Rádiu Česko šéfredaktor serveru Digizone.cz Jan Potůček

„Pakliže to umožní úplné vymazání, že na síti ta data nebudou, tak to ale neznamená, že si je provozovatel Facebooku nestáhne do offline databáze a nebude dál kontakty využívat. Může je potom prodávat různým zájemcům z řad mediálních a reklamních agentur. Kontakty, které jsou na Facebooku, jsou totiž pro provozovatele to nejdražší, co na síti existuje.“

Podle Potůčka musí osobní data chránit zejména uživatel a měl by lépe uvažovat o tom, co pustí na síť a co ne. „Jakoukoli ochranu soukromí nemůže zajistit stát ani Evropská unie. Začíná to u nás samotných. Pakliže o sobě pustím nějaké informace a pak je chci smazat, tak nikdy nedosáhnu toho, že ty informace budou úplně pryč. Může je totiž někdo zkopírovat, dát na jinou síť a podobně,“ vysvětluje mediální analytik.

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme