EU nebude s Brity jednat o budoucích vztazích, dokud oficiálně neoznámí odchod

Evropská unie s Brity nezačne jednat o podmínkách jejich odchodu, dokud ho Londýn oficiálně neoznámí. Na summitu v Bruselu se na tom shodli lídři členských zemí osmadvacítky. Unie se bojí, že by si pak Britové chtěli nechat jen výhody členství a přestali by plnit povinnosti, jak naznačovali někteří zastánci brexitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron na tiskové konferenci po summitu EU v Bruselu

Britský premiér David Cameron na tiskové konferenci po summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Podle lídrů sedmadvaceti zemí unie by Britové měli svůj odchod oznámit co nejdřív.

„Naše diskuse byla klidná a uměřená. Lídři chápou, že je potřeba určitý čas, aby se v Británii 'usadil prach', ale také čekají, že budou co nejdříve vyjasněny záměry britské vlády," řekl novinářům po jednání šéf Evropské Rady Donald Tusk.

Podle britského premiéra Davida Camerona by vztah Británie a EU měl být i do budoucna co nejtěsnější. Odchod z unie ale podle něj oznámí až nová vláda, která by měla být na podzim.

„Stoupenci brexitu musí jasně Britům říci, jakým směrem oni vlastně budou chtít vést jednání s Evropskou unií,“ prohlásil český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Dodal, že pokud si Británie chce udržet přístup na jednotný evropský trh, bude muset přijmout i povinnosti, jako je umožnění volného pohybu pracovních sil ze zemí unie.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme