EU schválila nové sankce proti Rusku, ty však zatím nevstoupí v platnost

Státy Evropské unie přijaly nové sankce proti Rusku, které však zatím nevstoupí v platnost. Osmadvacítka zkusí počkat, jestli na Ukrajině vydrží příměří. V Bruselu se na tom na mimořádné schůzce dohodli velvyslanci zemí unie

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie. Ilustrační foto

Evropská unie. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Sankce nevstoupí v platnost po několik příštích dní. Země EU tak chtějí dát čas separatistům i Rusku, aby prokázali trvalost současného příměří.

Jak Radiožurnálu řekl vysoce postavený zdroj, sama ukrajinská vláda připouští, že příměří až na několik incidentů zatím vydrželo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalších unijních sankcích diskutovali zpravodaj Ondřej Houska, europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) a poslanec Pavel Kováčik (KSČM)

Nové sankce se vztahují hlavně na ruské ropné firmy ve státním vlastnictví.

Česko a další země už dřív prosadily, aby se sankce téměř netýkaly vývozu strojů pro ruské nevojenské podniky.

V platnost sankce nevstoupí pravděpodobně nejméně několik příštích dní. Po tu dobu budou členské země EU sledovat vývoj situace na východě Ukrajiny.

V případě příznivého vývoje by sankce mohly zmírnit, v opačném případě zpřísnit.

Ukrajinskou krizi může vyřešit jedině prezident Putin, říká polský ministr zahraničí Sikorski

Číst článek

„Je to podle mého názoru trošičku zklamání,“ reagoval na postup EU europoslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák. „Předpokládal jsem, že Brusel bude postupovat v dalších rozhodných krocích, ale zdá se, že členské země v tuto chvíli takovou politiku nechtějí volit,“ řekl.

Podle něj by měly státy EU postupovat přísněji. „Protože to, co se děje na Ukrajině je nevídané porušení mezinárodního práva, ale i závazků, které Ukrajině dal západní svět,“ poznamenal Polčák.

Sankce mají omezit přístup velkých ruských ropných a jiných firem s většinovou státní účastí na finanční trhy. Agentura Reuters dnes uvedla, že by se měly týkat například společností Rosněfť, Transněfť a Gazprom Nefť. Opatření by měla také ještě více omezit vývoz některých technologií a zboží z unie do Ruska. Opět by měl být rozšířen seznam osob, kterým EU zmrazí majetek a zakáže cesty.
Pramen: ČTK

„Když se Ukrajina v roce 1994 vzdávala Budapešťskou dohodou jaderných zbraní, tak závazky územní celistvosti, nezávislosti, teritoriality, svrchovanosti, byly stvrzeny západními mocnostmi i Ruskem,“ připomněl Polčák.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik to vidí jinak. „To vyčkávání možná může být záblesk zdravého rozumu,“ řekl Kováčik.

Roli však podle něj mohly sehrát i obavy z dalších odvetných sankcí ze strany Ruska. „Uvědomíme-li si, že sankce se mají týkat zejména ropného průmyslu, tak celkem nechápu při vysoké závislosti Západu na ruské ropě a ruském plynu, že si možná snad EU více hraje s ohněm, než je zdrávo,“ podotkl Kováčik.

Porošenko tvrdí, že Ukrajina dostane zbraně od "řady států NATO"

Číst článek

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme