EU se odhodlala ke změně teprve rok platné Lisabonské smlouvy

Evropská unie má do dvou let přijmout drobnou novelu Lisabonské smlouvy. Na jejím znění se dohodli šéfové států a vlád sedmadvacítky na bruselském summitu. Změna jednoho jediného článku smlouvy umožní vytvořit permanentní mechanismus pro záchranu států platících eurem, které by se v budoucnu dostaly do finančních problémů. Dnes existující záchranný systém, ze kterého eurozóna půjčila Irsku 67 miliard eur, totiž bude fungovat pouze do roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé států EU na summitu v Bruselu

Představitelé států EU na summitu v Bruselu | Foto: AFP

„Byl to dobrý den pro Evropu. Udělali jsme to, co jsme měli,“ prohlásil po schůzce předseda Evropské komise José Barroso.

Státníci se dohodli na tom, že do Lisabonské smlouvy doplní jen dvě věty, které povolí, aby si eurozóna zřídila mechanismus pro ochranu stability měny.

Jakékoli poskytnutí finanční pomoci z něj ale bude vyžadovat splnění striktních podmínek, především úspor. Toto rozhodnutí má zklidnit finanční trhy a potvrdit, že Unie je připravená se postavit za své členy, kteří by se dostaly do úzkých.

Přísnost nových pravidel zdůraznil i premiér Petr Nečas. Česko se podle Nečase do pomoci v rámci eurozóny nezapojí.

V případě nadměrných dluhů by ohrožená země mohla zbankrotovat. To by znamenalo finanční ztráty i pro investory, kteří takovému státu půjčili.

Účinek rozhodnutí unijních politiků by se měl projevit na pozici eura na mezinárodních trzích.

Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme