EU udělala krok ke schválení klimatické dohody z Paříže. Má zpomalit oteplování planety

Ministři životního prostředí států EU schválili ratifikaci klimatické dohody z Paříže. Evropský parlament by ji měl projednat příští týden. Dohoda má zpomalit růst globální teploty a snížit emise skleníkových plynů. Platit začne poté, co ji podepíše 55 zemí zodpovědných za víc než polovinu globálních emisí. Připojením Evropské unie by se tohle kritérium naplnilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znečištěné ovzduší v Pekingu

Znečištěné ovzduší v Pekingu | Zdroj: Reuters

„Vítězství!“ napsala na twitteru francouzská ministryně životního prostředí Ségolene Royalová, která páteční domluvu na mimořádně svolané schůzce označila za historickou.

„Evropská unie dnes přispěla k tomu, že pařížská dohoda vstoupí v platnost," sdělil po jednání novinářům náměstek českého ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos poznamenal, že Evropská unie stála u vzniku pařížské dohody, a proto je její dnešní krok velmi důležitý. „Udržujeme si silnou a viditelnou pozici," doplnil slovenský ministr.

Unijní představitelé také reagovali na výsledek páteční ministerské schůzky vzletnými a nadšenými prohlášeními. „Stalo se to, co mnozí považovali za nemožné," komentoval na twitteru shodu členských zemí předseda Evropské rady Donald Tusk.

Klimatická konference v Maroku

Pokud pařížskou dohodu schválí Evropský parlament a následně ji diplomaticky potvrdí i členské státy, předá EU oficiálně dohodu do New Yorku. Jestli stihne dokončit schvalování dokumentu příští týden, bude moci usednout k jednacímu stolu na listopadové klimatické konferenci OSN v marockém Marrákéši.

„Státy EU musejí ten ratifikační proces dokončit. Důležité ale je, že na prvním jednání smluvních stran, které bude v Marrákeši, bude sedět Evropská unie u stolu a bude moci ovlivňovat dění," poznamenal Smrž.

Česká republika podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové pařížskou klimatickou dohodu ratifikuje zřejmě v prvním čtvrtletí roku 2017. „Minulý týden to schválila vláda. Nyní se tím bude zabývat parlament. Následně to bude muset podepsat prezident,“ upřesnila Roubíčková.

Přijetí klimatické dohody oznámily na začátku září Čína a USA. Obě země patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, mají až 40procentní podíl na světových emisích. Dohodu dosud ratifikovalo 61 států, které ale představovaly méně než 48 procent emisí. Mimo jiné mezi nimi jsou i Francie, Maďarsko, Rakousko, Slovensko, Malta a Portugalsko.

Dohoda o boji proti klimatickým změnám, kterou se podařilo uzavřít loni v prosinci během konference v Paříži, vstoupí v platnost, až ji ratifikuje nejméně 55 zemí, na které připadá nejméně 55 procent globálních emisí skleníkových plynů.

Prezidenti Číny a USA oznámili přijetí mezinárodní dohody o klimatických změnách | Foto: Reuters

Základním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Anna Jadrná, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme