Europoslanci jasnou většinou hlasů odmítli vyslovení nedůvěry Evropské komisi

Evropská komise dnes ve Štrasburku snadno přečkala hlasování o nedůvěře. Tu chtěli komisi vyslovit především europoslanci ze stran, které jsou v rámci Evropského parlamentu považovány za populistické nebo extremistické. Pro odvolání komise ale sehnali jen 101 hlasů z více než 750 europoslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Claude Juncker, zřejmě příští předseda Evropské komise

Jean-Claude Juncker, zřejmě příští předseda Evropské komise | Zdroj: Reuters

Předseda komise Jean-Claude Juncker upozornil, že je proti němu hlavně krajní pravice, v některých případech i levice.

Hlasování vyvolala frakce Evropa svobody a přímé demokracie, kam vedle britské strany UKIP patří i český europoslanec Petr Mach. Přidala se k nim například francouzská Národní fronta Marine Le Penové. Z českých europoslanců se kromě Macha přidali komunisté a ODS.

Vadí jim, že Lucembursko umožňuje platit zahraničním firmám velmi nízké daně. Juncker jako bývalý lucemburský premiér odmítl, že by to bylo nelegální.

„Přidal jsem se k iniciativě, abych využil příležitost vyslovit nedůvěru komisi. Já jsem pro daňovou konkurenci. Ale vidím to pokrytectví, když Evropská komise bojuje proti daňovým únikům a takzvané neférové daňové konkurenci. A zároveň její současný předseda byl předsedou vlády Lucemburska, která umožňovala takové krácení daní,“ vysvětluje Petr Mach.

Europoslanec za TOP 09 a evropské lidovce Luděk Niedermayer vyslovení nedůvěry nepodpořil.

„Svým způsobem by se paradoxně dalo říct, že tím, že pan Juncker je z hlediska kauzy viditelný představitel, tak možná tlak na to, aby komise přišla se srozumitelným postojem, jak tomuto konání v budoucnu zamezit, je určitá výhoda,“ myslí si.

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme