Evropská komise chystá návrh na stálé povinné kvóty pro přijímání uprchlíků

Evropská komise pravděpodobně už zítra navrhne stálé povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Jde o změnu doposud platného dublinského systému. Informaci jako první přinesl německý list Die Welt. Uprchlíci z válečných oblastí dnes totiž žádají o azyl jen v několika málo zemích unie, a tomu chce EK předcházet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans | Zdroj: Reuters

„Taková situace je neudržitelná,“ říká o nerovnoměrném rozdělení žádostí o azyl napříč unií první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Také podle šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové musí země Evropské unie sdílet zodpovědnost. Podle dosavadní verze návrhu, která se ještě může změnit, předloží Evropská komise dvě varianty kvót.

První varianta návrhu stálých povinných kvót počítá s tím, že by si země unie měly automaticky přerozdělovat všechny uprchlíky, kteří v Evropě získají azyl.

Podle druhé varianty by kvóty platily jen v případě velkého přílivu běženců do některého ze států osmadvacítky.

Česko bude proti

Návrh začne platit jen tehdy, když ho schválí ministři vnitra států osmadvacítky a europoslanci. Česká republika bude proti.

„Podle toho, co zatím víme od diplomatů z různých zemí, tak ochota souhlasit s tímto návrhem je dost nízká a momentálně by pro něj většina zemí v žádném případě nebyla,“ říká zpravodaj ČRo při evropských institucích Ondřej Houska.

Země unie povinné kvóty schválily už loni, týkaly se ale jen omezeného počtu běženců.

Podle současných pravidel by měl uprchlík požádat o azyl v té zemi Evropské unie, na jejíž půdu vstoupí jako první.

Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme