Evropská komise přichází s novým návrhem na zrušení roamingu v EU

Lidé, kteří příští rok v létě vyjedou na dovolenou do některého státu Evropské unie, by mohli oproti současnosti ušetřit za volání. Od poloviny června totiž v unii skončí poplatky za volání z ciziny a třeba z Kanárských ostrovů by tak měl zákazník volat za stejné ceny jako v České republice. To, jak by mělo zrušení roamingu vypadat, navrhla Evropská komise, po kritice kvůli některým bodům ho však stáhla. Teď představila návrh nový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žena, telefonování, mobil, telefon

žena, telefonování, mobil, telefon | Foto: CC0 Public domain

Uživatelé by podle návrhu měli volat za stejné ceny v EU jako doma. Komise rezignovala na jakékoli limity na množství minut nebo dat, které budou moci Evropané v zahraničí bez poplatku provolat a volání nebude to omezeno ani počtem dní.

Aby to klienti nezneužívali, navrhuje však komise i nástroj, který umožní operátorovi se bránit.

Pokud telekomunikační společnost zjistí, že zákazník například příliš často volá ze zahraniční sítě nebo k volání používá více zahraničních SIM karet, budou se moci dotázat na důvody, a pokud to klient nebude umět dostatečně vysvětlit, bude mu moci operátor napočítat dodatečný příplatek.

Komise dnes navrhla jeho výši na čtyři centy za minutu volání, jeden cent za SMS a necelý cent za megaybyte dat. Postižení klienti by však měli mít možnost se bránit – případný spor by měl rozhodnout národní regulátor.

Evropská komise původně navrhovala úplně jiné omezení. Chtěla třeba, aby Evropané mohli volat bez příplatku z jiného státu unie maximálně 90 dnů v roce a k tomu se navíc museli aspoň jednou za měsíc připojit do své domácí sítě.

To se nelíbilo jednak mnoha frakcím v Evropském parlamentu, podle nichž by takové opatření bylo nesmyslné a v rozporu se závazkem zrušit roaming, a proti návrhu komise se postavily také evropské spotřebitelské organizace, podle kterých to bylo i proti plánům na vytvoření jednotného digitálního trhu v EU.

EK sice nejprve návrh bránila, že 90 dnů je pro běžné evropské cestovatele dostatečná doba, že Evropané v průměru procestují maximálně 12 dnů, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker však nakonec po několika dnech návrh stáhl a rozhodl, že ho komise přepracuje.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na summitu v Bruselu | Foto: Reuters

I ten dnešní návrh je však zatím jen návrh – bude se o něm diskutovat s operátory i s národními státy. Konečná podoba konce roamingu by měla být známá v polovině prosince.

Roamingové příplatky v EU jsou už teď výrazně levnější. Aby přechod na volání bez poplatků nebyl pro operátory skokový, zakomponovali do něj jeho autoři jakýsi mezistupeň – maximální roamingové příplatky k cenám domácích služeb.

Ty platí od letošního 30. dubna a telekomunikačním společnostem dovolují si k minutě hovoru a megabytu stažených dat připočíst maximálně pět centů bez DPH a maximálně dva centy za jednu SMS. I to má od 15. června příštího roku skončit.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme