Evropská komise Řecku nepředloží žádný nový kompromis

Evropská komise se Řecku nechystá předložit žádný návrh kompromisu, který by mohl na poslední chvíli odvrátit hrozící chaos. Prohlásil to její předseda Jean-Claude Juncker. Přesto zároveň vyzval k dalšímu jednání, na které mají Řekové čas do zítřka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker okomentoval situaci Řecka

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker okomentoval situaci Řecka | Zdroj: Reuters

Nedělní referendum bude podle Junckera ve skutečnosti o tom, jestli chtějí Řekové dál setrvat v eurozóně.

Pokud Řekové v nedělním referendu návrh věřitelů odmítnou, budou podle Junckera na cestě ven z eurozóny.

Řecká vláda prý občanům neříká celou pravdu o posledním návrhu věřitelů. Ten podle Junckera neobsahuje žádné škrty mezd nebo penzí a navíc počítal i s možností prodloužení splátek řeckého dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci okolo řecké krize mluvili zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska a poradce pro strategické otázky Petr Robejšek

Juncker Řeky vyzval, aby v referendu hlasovali pro návrh. „Pokud má někdo strach ze smrti, řešením není, že spáchá sebevraždu,“ dodal. Předseda Evropské komise stále doufá, že je možné, aby Řecko v eurozóně zůstalo.

I kdyby se ale lidé v referendu vyjádřili pro přijetí nabídky mezinárodních věřitelů, tedy další úspory, nebude mít Řecko nic jistého.

Pro evropské politiky, alespoň tak to veřejně říkají, by nyní bylo ideální, kdyby se řecká vláda zavázala, že bude vést kampaň nikoli za ‚ne‘, jak teď tvrdí, ale za ‚ano‘. Pak by bylo možné jednat o prodloužení záchranného programu pro Řecko.

Německá kancléřka kritizuje Řeky. Na jejich straně prý nebyla vůle ke kompromisu

Číst článek

Pokud by ale řecká vláda vedla kampaň za ‚ne‘, ale zvítězilo by ‚ano‘ a zůstala by u moci stávající vláda, pak je podle věřitelů otázka, jestli je možné takové vládě věřit, že bude implementovat záchranný plán, pokud by byl prodloužen.

Nutné rozdělení EU?

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že jestli zkrachuje projekt eura, zkrachuje i projekt Evropské unie.

Podle Petra Robejška, poradce pro strategické otázky žijícího v Hamburku, chce tímto tvrzením Merkelová vytvořit dojem nutnosti zachovat euro v Řecku:

„Čím později se eurozóna konsoliduje, a k tomu patří na prvním místě vystoupení těch nejslabších, a prvním z nich je Řecko, tím větší je pravděpodobnost, že paní Merkelová by mohla mít se svojí prognózou pravdu.“

„To, co nám politici na špici eurozóny a EU přehrávají, je jen pokus nepřiznat svoji chybu, pokus udržet neudržitelný projekt evropského soustátí. Čím déle se odkládá řešení těchto problémů, tím dražší to bude. A tím větší problém nastane, až to udržitelné nebude,“ dodává Robejšek.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme