Evropská komise vyzve Česko a další země, aby přijaly ještě tisíce žadatelů o azyl

Předseda Evropské komise Jean Claude Juncker v Evropském parlamentu přednáší zprávu o stavu Evropské unie. Během projevu také navrhne přerozdělení uprchlíků. Na Česko by podle plánu komise připadalo dalších asi 3000 běženců. Celkem by si země Evropské unie měly přerozdělit až 120 tisíc běženců. Zátěž v podobě uprchlické krize totiž podle Junckera nemohou nést jen nejvíc zasažené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

„Uprchlická krize je realita a nikdo nemůže předstírat, že se netýká nás všech,“ myslí si evropský komisař pro migraci Dmitris Avramopoulos.

Itálie a Řecko podle něj nemohou za ostatní země odnášet to, že se nacházejí na hranici Schengenského prostoru.

Česká republika už oznámila, že přijme 1100 uprchlíků, kteří se dostali do Evropy, a dalších 400 z utečeneckých táborů mimo Evropu. Podle nového návrhu Evropské komise by se mělo Česko postarat celkem o 4300 uprchlíků.

Evropská unie zvažuje také zavedení automatického systému rozdělování běženců. Povinné kvóty ale země střední a východní Evropy odmítají.

Přistěhovalci rozdělují polské politiky

Konzervativní polský prezident Andrzej Duda znovu jednoznačně odmítl unijní kvóty na rozdělení migrantů. Vláda premiérky Ewy Kopaczové je podstatně smířlivější. Ustoupila od tvrzení, že Polsko může přijmout nanejvýš 2000 běženců.

„Podívali jsme se pozorně, jaké jsou možnosti polského státu. Chceme být zodpovědně solidární. Naše možnosti jsou větší než ty deklarované dva tisíce,“ prohlásila Kopaczová.

Katolická církev v Polsku mezitím reagovala na nedělní papežovu výzvu. Pověřila Polskou katolickou charitu, aby ve svých organizacích v tisícovkách farností zjistila, jaké jsou jejich možnosti pro případné přijetí migrantů.

Komise dnes navrhne rovněž posílení ostrahy evropských hranic nebo snadnější vracení takzvaných ekonomických migrantů.

Vít Pohanka, Ondřej Houska, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme