Evropská komise získala důvěru Evropského parlamentu

Evropská unie má v čele novou vládu. Důvěru nové Evropské komisi odhlasovali poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Českou zástupkyní ve sboru komisařů vedeném bývalým lucemburským premiérem Jeane-Claudem Junckerem je Věra Jourová. Stala se komisařkou pro spravedlnost, práva spotřebitele a rovnost pohlaví. Osmadvacet členů komise se ujme funkcí 1. listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi v čele s předsedou Jeanem-Claudem Junckerem

Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi v čele s předsedou Jeanem-Claudem Junckerem | Zdroj: Reuters

Pro Evropskou komisi zvedlo ruku 423 europoslanců z 699 přítomných. Proti jich bylo 209 a 67 se hlasování zdrželo.

Svůj tým označil Jean-Claude Juncker za komisi poslední šance. „Buď se podaří změnit přístup k občanům Evropy, nebo budeme poraženi. Buď drasticky snížíme nezaměstnanost a dáme znovu perspektivu mladým Evropanům, nebo to vzdáme,“ upozornil poslance nový šéf Evropské komise.

Mezi programové priority nové Evropské komise patří dodržování fiskální discipliny, podpora růstu, tvorba pracovních míst, budování infrastruktury nebo podpora obnovitelných energetických zdrojů či snižování energetické náročnosti.
Pramen: ČTK

Unie se podle něj musí zabývat velkými problémy, a ne maličkostmi. Junckerově komisi projevily podporu dvě největší parlamentní frakce Evropských lidovců a socialistů. Také poslanci frakce Liberálů pro jeho komisi zvedli ruku. Komise jako celek je parlamentem potvrzená.

Juncker musel na poslední chvíli vyměnit dvě portfolia ve svém sboru komisařů. Slovinská kandidátka na komisařku pro energetickou unii Alenka Bratušeková totiž při slyšeních před poslanci pohořela.

Její náhradnice Violeta Bulcová bude řídit resort dopravy a o energetickou unii se bude starat slovenský komisař Maroš Ševčovič.

Věra Jourová prosazuje unijního žalobce

O resort spravedlnosti, ochranu práv spotřebitele a rovné postavení mužů a žen se v komisi bude starat česká komisařka Věra Jourová. Jako jednu z priorit svého mandátu vidí ustavení unijního žalobce, který by se zaměřil na zneužívání evropských peněz.

„Zcela jistě, evropský prokurátor je jedno z velkých témat. Ochrana dat je velmi zásadní věc. Musím pohnout s politikou na podporu žen a rovných příležitostí, protože tam je hodně práce.“

„Těch témat je tam více, ale já to nemám fragmentováno po zemích, spíše po tématech. Po tom, co spěchá více a co méně,“ řekla Jourová Českému rozhlasu.

Poslance Evropského parlamentu čeká hlasování o novém sboru unijních komisařů

Číst článek

Členové nově zformované Evropské komise při jednání o důvěře v Evropském parlamentu | Foto: Reuters

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme