Evropskou radu povede polský premiér Tusk, diplomacii Mogheriniová

V čele Evropské unie budou v příštích pěti letech stát Polák a Italka. Mimořádný summit v Bruselu zvolil polského premiéra Donalda Tuska do funkce nového předsedy Evropské rady. Vysokou představitelkou unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku bude italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová. Vystřídají tak Hermana Van Rompuye a Catherine Ashtonovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oznámení výsledku volby těchto dvou vedoucích představitelů Unie přišlo necelé dvě hodiny po začátku summitu. To je na poměry unie rychlost přímo neobvyklá.

Federica Mogherini má oproti odcházející Catherine Ashtonové několik výhod. Mluví několika jazyky, zatímco baronka Ashtonová mluvila jen rodnou angličtinou a s francouzštinou velmi bojovala.

Herman Van Rompuy rozhodnutí summitu nejprve oznámil na twitteru. Na následující tiskové konferenci prohlásil, že oba kandidáti dostali plnou podporu členských zemí. Nominace Mogheriniové byla podle něj učiněna také v dohodě s šéfem budoucí Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Jeho tým by měl začít pracovat 1. listopadu.

Má také zkušenosti z diplomacie a to se jí zvláště v budoucích jednáních s Ruskem, která budou složitá, bude velmi hodit.

Polský premiér Donald Tusk naplnil očekávání, že jedním z vysokých představitelů Unie bude zástupce z nové členské země. Je po Jerzym Buzkovi, bývalém předsedovi Evropského parlamentu, druhým Polákem na vysokém unijním postu.

Evropě podle svých slov nabízí dobrou vůli, vizi a východoevropskou zkušenost. A hlavně velké přesvědčení, že Evropská unie má smysl. Na tiskové konferenci promluvil Donald Tusk ještě v rodné polštině, slíbil ale že do prosince svou znalost angličtiny výrazně zlepší.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD volba Tuska ukazuje na úspěch spolupráce zemí Visegrádské čtyřky a váhu této skupiny.

Podle Hermana Van Rompuye budou pro Tuska největšími výzvami stagnující ekonomika Evropské unie, krize okolo Ukrajiny a Ruska a místo Británie v Evropské unii. Tusk bude také předsedat jednáním zemí eurozóny, přestože Polsko společnou měnu nepoužívá.

Federica Mogheriniová | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme