Evropští lídři nebudou Británii nutit, aby požádala o vystoupení z EU okamžitě

Lídři evropských zemí nebudou Británii nutit, aby okamžitě oznámila, že chce vystoupit z EU. Na summitu v Bruselu by se na tom měli dohodnout premiéři a prezidenti zemí osmadvacítky. Ti podle diplomatických zdrojů vyjdou vstříc argumentům současné britské vlády. Podle ní není při současné krizi v britské politice zatím možné rozhovory o vystoupení zahájit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie, Velká Británie

Evropská unie, Velká Británie | Foto: CC0 Public domain

„Zdá se, že v Británii vypukla vleklá politická krize. Je potřeba, aby se ti, kdo prosadili brexit, dohodli a aby bylo zřejmé, kdo za Velkou Británii bude mluvit,“ řekl český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Zastánci brexitu chtějí pro Británii zachovat nezměněný přístup na společný evropský trh, ale nechtějí přijmout s tím spojené povinnosti, jako je volný pohyb osob z jiných zemí EU. Chtějí proto získat čas a vést neformální jednání.

Na to však Evropská unie nepřistoupí a nezačne s Londýnem jednat o detailech vystoupení, dokud o něj Británie formálně nepožádá.

Strmý pád britské libry přeje cestovatelům. Zájezdy do Británie jsou levnější

Číst článek

Tím se chce zbylých 27 zemí vyhnout tomu, aby Britové využívali výhod členství, ale přitom až do vystoupení odmítali plnit některé povinnosti.

„Pravidla pro vystoupení z unie jsou jasná,“ řekl šéf summitu Donald Tusk. Británie tak musí svůj odchod oznámit a pak bude mít dva roky na vyjednání podmínek svého rozvodu s EU.

Dokud proto Británie formálně neoznámí, že chce z EU vystoupit, nemůže počítat s žádným jednáním o další podobě vztahů s Evropskou unií.

Evropský parlament má jiný plán

Evropský parlament chce naopak Británii vyzvat, aby po referendu neodkládala svůj odchod z unie. Parlament k tomu Velkou Británii vyzve na mimořádné schůzi v Bruselu.

Usnesení s touto výzvou předložily čtyři velké parlamentní frakce, které mají dostatek hlasů k jeho schválení. K urychlené aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o zániku členství v unii už Londýn v minulých dnech vyzvali ministři zahraničí EU i další evropští politici.

Podle předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze potřebuje Evropská unie po britském referendu stabilitu. Odkládání ukončení britského členství by ji naopak mohlo uvrhnout do zničující nejistoty.

Proto evropští lidovci, socialisté, liberálové a zelení požadují, aby britský premiér David Cameron bez odkladu spustil proces vystoupení své země z unie. Končící šéf londýnské vlády ale trvá na tom, aby tak učinil až jeho nástupce. Ten by ale měl být znám až na podzim.

Proti uspěchanému zahájení rozchodu Spojeného království se sedmadvacítkou se v minulých dnech vyslovila také Německo nebo Maďarsko.

O situaci po britském referendu a rozhodnutí o takzvaném brexitu budou dnes a zítra v Bruselu jednat i lídři Evropské unie. Nikdo z účastníků summitu ale neočekává, že by na něm David Cameron žádost o ukončení britského členství předložil.

Ondřej Houska, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme