Evropští lídři se kvůli uprchlíkům sejdou na mimořádném summitu

Lídři Evropské unie se ve čtvrtek sejdou v Bruselu na mimořádném summitu o uprchlících. Oznámil to stálý předseda Evropské rady Donald Tusk. Jednat budou například o potápění prázdných lodí pašeráků nebo navýšení peněz pro evropskou pátrací operaci Triton. Ve snaze přeplout Středozemní moře do Evropy už letos zahynulo víc než 1500 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Rhodosu se potopila loď s ilegálními imigranty. Záchranáři vytahují z moře přeživší

U Rhodosu se potopila loď s ilegálními imigranty. Záchranáři vytahují z moře přeživší | Zdroj: ČTK

Cílem čtvrtečního summitu bude podle Donadla Tuska probrat na nejvyšší úrovni, co mohou a musí členské státy unie společně s evropskými institucemi udělat, aby situaci zmírnily.

Nečeká prý, že evropské země najdou nějaké rychlé řešení situace. Kdyby takové řešení existovalo, Evropa už by ho podle Tuska dávno přijala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropští lídři se kvůli uprchlíkům sejdou na mimořádném summitu. O čem budou jednat, zjišťoval zpravodaj ČRo z Bruselu Ondřej Houska

Lídři členských zemí Unie budou na čtvrtečním summitu mluvit například o potápění prázdných lodí pašeráků ve Středomoří.

„Myšlenka je taková, že námořní a letecké síly jednotlivých členských zemí, by zasahovaly u libyjských výsostných vod a potápěly lodě, které prokazatelně slouží pašerákům lidí,“ vysvětluje bruselský zpravodaj Ondřej Houska.

Dalším tématem summitu bude zdvojnásobení peněz evropské operace Triton, která ve Středomoří pátrá po lodích s uprchlíky. Triton má asi o dvě třetiny nižší rozpočet než loni skončená italská operace Mare Nostrum, která navíc po uprchlících pátrala na mnohem větším prostoru.

Obě tyto možnosti Česko podporuje, naopak odmítá úvahy některých zemí o přerozdělení části uprchlíků mezi jednotlivé státy Unie.

Česko chce bránit imigrantům v tom, aby z Libye do Evropy vůbec vypluli

Číst článek

O uprchlících dnes také jednali ministři zahraničí a vnitra členských zemí EU. Podle šéfky unijní diplomacie Frederiky Mogheriniové se shodli, že je nutné proti pašerákům bojovat společně:

Přehrát

00:00 / 00:00

O problému uprchlíků, kteří se snaží dostat z Afriky do Evropy, mluvili ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a europoslanec Pavel Svoboda

„Mluvili jsme o větší spolupráci zpravodajských služeb, ale i o možnosti ničit pašerácké lodě. Dále je třeba navýšit finance unijním operacím Triton a Poseidon, které zajišťují záchranu uprchlíků na moři. Také je nutné, aby jednotlivé unijní státy sdílely odpovědnost při přemísťování běženců a podpořily členské země, které jsou v přední linii."

Rychlou reakci Evropské unie vyvolala katastrofa, při které o víkendu nedaleko libyjských břehů přišlo o život zřejmě až 900 osob. Další nehody a oběti jsou přitom hlášeny také dnes.

V roce 2014 připlulo ze severní Afriky do Evropy přes 200 tisíc lidí, což znamenalo stoprocentní nárůst oproti roku 2013. Od začátku letošního roku je to už minimálně 35 tisíc uprchlíků, z toho 13500 za uplynulý týden.

Dramaticky také narůstá počet obětí riskantních plaveb. Unie loni na podzim ukončila operaci Naše moře, která zahrnovala intenzivní monitoring Středozemního moře a záchranu mnoha lodí v problémech. Brusel ale omezil dotace na tyto účely i s argumentem, že podněcovaly další výpravy uprchlíků do Evropy.

Několik lodí u Libye vyslalo nouzový signál. Ohroženo může být přes 400 uprchlíků

Číst článek

Plavidlo s přistěhovalci ztroskotalo na pobřeží řeckého ostrova Rhodos | Foto: Reuters

Itálie a další státy volají kvůli uprchlíkům z Afriky po větší pomoci z EU

Číst článek

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech | Foto: ČTK

Ondřej Houska, Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme