Evropští lídři se shodli na posílení bezpečnosti. Je cítit vůle pokračovat, řekl Sobotka

Hlavním úkolem Evropské unie musí být podle lídrů členských zemí zajištění větší bezpečnosti. Premiéři či prezidenti sedmadvacítky se na tom shodli na mimořádném summitu v Bratislavě, kde se poprvé od referenda o brexitu setkali bez Británie. Chtějí tak například lepší ochranu hranic nebo větší kontrolu nad tím, kdo do Evropy přichází. Unie by podle nich taky měla posílit hospodářský růst. S průběhem summitu ale není spokojený třeba italský premiér Matteo Renzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu v Bratislavě

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ocenil, že se 27 členských zemí dokázalo shodnout na základních prioritách.

„To, co dneska bylo velmi silně cítit, tak dobrá vůle, aby sedmadvacítka pokračovala dál společně. Věci, které nás spojují, výrazně převažují nad tím, co nás rozděluje, a neměli bychom kvůli migrační krizi zapomenout na velká pozitiva, která evropská spolupráce přináší,“ řekl.

„Všichni se shodujeme, že Evropská unie je nejlepší projekt pro Evropu. Není bez ní možné garantovat prosperitu, stabilitu a bezpečnost,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Hollande: Musíme sdílet zátěž

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se státníci v Bratislavě shodli na potřebě omezit nebo zastavit nelegální migraci do Evropské unie. Za pozitivní začátek k hledání kompromisu označila návrh zemí visegrádské čtyřky ohledně flexibilní solidarity v migrační politice.

Francouzský prezident François Hollande po summitu řekl, že společenství musí zintenzivnit ochranu vnějších hranic. Podle něj je třeba v rámci řešení migrační krize prosadit všechna schválená i připravovaná opatření a podpořit země „v první linii", jako jsou Řecko a Bulharsko.

„Musí být posílena ochrana vnějších hranic. Musíme (při migraci) sdílet zátěž," uvedl Hollande.

„Bulharsko čelí velmi vážnému problému. Je třeba na to pohlížet nejen jako na velký problém Bulharska, ale jako na velký problém EU. Bulharsko není samo," potvrdil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Česko na summitu v Bratislavě nepodpoří plány na změny evropských smluv, řekl Sobotka

Číst článek

Unie podle něj zemi poskytne 108 milionů eur, v přepočtu tedy 2,9 miliardy korun, na ochranu jeho hranice s Tureckem před náporem migrantů.

Předseda Evropské rady, tedy šéf pátečního summitu Donald Tusk, prohlásil, že nikdy není možný návrat k nekontrolovanému migračnímu proudu z loňska. Dodal, že bude pokračovat spolupráce s Tureckem i dalšími.

Oznámil i to, že Británie letos nespustí formální vyjednávání o svém odchodu z Evropské unie. Příslušný článek 50 lisabonské smlouvy o fungování společenství by ale mohla aktivovat v lednu či únoru příštího roku, řekl s odvoláním na nedávné jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Evropští lídři se také shodli na vytvoření elektronického systému, který by umožnil podrobně zkontrolovat každého, kdo by chtěl do Evropy přijet. Podobně už to funguje ve Spojených státech.

Orbán: Summit úspěšný nebyl

Italský premiér Matteo Renzi je ale s výsledky summitu nespokojený. Upozornil, že v řešení migrační krize nepokročili.

Za neúspěšný označil summit i maďarský premiér Viktor Orbán. Podle něj se nepodařilo změnit „sebezničující a naivní" politiku, kterou unie zastává v migrační krizi. Za jediný úspěch označil právě schválenou podporu pro Bulharsko při ochraně jeho hranic s Tureckem.

„(Summit) byl celkově bezvýsledný, protože se nepodařilo změnit imigrační politiku Bruselu," řekl Orbán na tiskové konferenci po vrcholné schůzce.

Téma migrace rozdělilo členské státy do dvou táborů. Česká republika i Slovensko se zařadily k zemím, které odmítly povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků.

Evropští politici se fotí na summitu v Bratislavě | Foto: Reuters

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme