Fico: Evropská unie se postará o to, aby se Británii po odchodu dařilo hůř

Brexit bude pro Londýn velmi bolestivý, protože Evropská unie se postará o to, aby se Británii mimo společenství dařilo hůř, než když byla v něm. Deník Financial Times to v neděli napsal s odvoláním na slovenského premiéra Roberta Fica, jehož země nyní osmadvacítce předsedá. Fico také zopakoval, že klíčovým bodem při vyjednávání bude přístup Británie k občanům EU, kteří v ostrovní zemi žijí a pracují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico v Evropském parlamentu představil slovenské předsednictví

Robert Fico v Evropském parlamentu představil slovenské předsednictví | Zdroj: Reuters

Podle Fica ani síla britské ekonomiky, která je pátá největší na světě, nebude pro EU tak velkým lákadlem, aby přistoupila při jednání o brexitu na požadavky Londýna a odchod mu usnadnila.

„Pro Británii to bude velmi složité. EU využije této příležitosti, aby veřejnosti ukázala: ‚koukejte se, teď uvidíte, proč je důležité zůstat v EU'. Toto bude (unijní) pozice," řekl slovenský premiér.

Fico také zopakoval své dřívější stanovisko, že zajištění shodného přístupu Británie k vlastním občanům a k občanům EU bude klíčové pro to, aby si Londýn zachoval přístup na unijní společný trh.

„Nesmíme dovolit Spojenému království, aby vytvářelo skupinu lidí druhé kategorie," řekl. Obavy z toho, že občané EU nebudou mít v Británii jako zaměstnanci stejná práva jako Britové, dal Fico v neděli najevo i v České televizi.

‘Mayová blafuje‘

„Všechno, co chceme, je, aby se k nám přistupovalo stejně (jako k britským pracujícím). Pokud to tak bude, pak může tento rozvod skončit úspěchem. Ale i tak to bude pro Spojené království bolestivé," řekl Fico podle Finacial Times.

Podotkl také, že pokud britská premiérka Theresa Mayová mluví o tom, že dopady brexitu budou malé, tak blufuje. Slovenský premiér ale zároveň netlačí na Londýn, aby co nejdříve formálně oznámil záměr z EU vystoupit, což je nutné pro zahájení vyjednávání o budoucím uspořádání vztahů.

„Jsme trpěliví. Jsme v klidu, protože víme, co chceme," řekl. „Otázka je, zda Britové vědí, co chtějí. To je záhada. Je to nepřipravenost? Nebo taktika? Mně se to zdá jako nepřipravenost. Jsou stále ještě v šoku," řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme