Jestli Británie vystoupí z EU proti vůli Skotska, hrozí prý nové referendum o nezávislosti

Pokud by Velká Británie vystoupila z Evropské unie, bude Skotsko usilovat o další referendum o nezávislosti. V Bruselu to prohlásila šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová. Všelidové hlasování o setrvání Spojeného království v Evropské unii chce nová vláda premiéra Davida Camerona vyvolat nejpozději do roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sturgeonová v Bruselu prohlásila, že členství v Evropské unii je v nejlepším zájmu Skotska

Sturgeonová v Bruselu prohlásila, že členství v Evropské unii je v nejlepším zájmu Skotska | Zdroj: Reuters

Podle Sturgeonové je členství v Evropské unii v nejlepším zájmu Skotska i celé Velké Británie. V kampani před chystaným referendem se proto chystá osmadvacítku bránit.

Varovala také kabinet britského premiéra před vnitropolitickými následky, které by mohlo mít vystoupení z unie proti vůli Skotska.

Šéfka skotských nacionalistů je přesvědčena, že veřejnost by byla rozhněvána. Výsledkem by prý mohlo být i opakování referenda o nezávislosti Skotska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud by Velká Británie vystoupila z Evropské unie, bude Skotsko usilovat o další referendum o nezávislosti, prohlásila Nicola Sturgeonová

Loňské referendum skončilo pro Skotskou národní stranu neúspěchem. Od té doby ale prošla britská politická scéna velkou proměnou a hlasování by tentokrát mohlo dopadnout zcela jinak.

Před květnovými volbami například nebylo vůbec jisté, že David Cameron obhájí mandát a bude skutečně usilovat o vyhlášení referenda o vystoupení z unie.

Skotští nacionalisté navíc po odchodu Alexe Salmonda z čela strany zaznamenali historický úspěch ve volbách. Získali 56 z 59 skotských křesel v Dolní sněmovně. Podpora veřejnosti je tedy silná.

Dvojí většina? Podle konzervativců ne

Skotsko je výrazně více proevropské než ostatní části Spojeného království, dlouhodobě to potvrzují i průzkumy veřejného mínění. Podle průzkumu agentury YouGov, který se konal po loňském referendu, si 57 procent Skotů přeje zůstat v unii. Toto číslo navíc dále roste.

Při pohledu na Británii jako celek je pro setrvání v Evropské unii podle stejného průzkumu jen 37 procent lidí.

Na exportu do unijních zemí závisí v pětimilionovém Skotsku přímo asi 300 tisíc pracovních míst. Ve Skotsku naopak pracuje asi 170 tisíc lidí ze států Evropské unie.

„Říká se, že Spojené království je rodina národů, které jsou si rovny. Pokud to tak opravdu je, musí záležet nejenom na tom, jak bude volit Velká Británie jako celek, ale také jak budou volit Skotsko, Wales a Severní Irsko,“ uvedla Sturgeonová.

Požaduje proto jakousi dvojí většinu nutnou pro odchod z Evropské unie – prostou většinu hlasů a souhlas všech částí Spojeného království. Britský ministr pro evropské záležitosti David Lidington ovšem okamžitě odpověděl, že referendum bude pouze jedno.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme