Jourová bude mít v Evropské komisi na starosti spravedlnost a spotřebitele

Česká eurokomisařka Věra Jourová bude mít na starosti problematiku spravedlnosti, spotřebitelskou politiku a otázky rovnosti pohlaví. Podrobnosti o budoucích komisařích oznámil na tiskové konferenci v Bruselu šéf nové komise Jean-Claude Juncker. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisařka Věra Jourová

Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle Jourové přidělení resortu spravedlnosti v EK ovlivnilo její právnické vzdělání. Výběr nepovažuje za neúspěch, určité zklamání ale cítí.

"Čekala jsem jiné portfolio. Výběr ovlivnilo to, že mám právnické vzdělání. V konečném důsledku oblast spravedlnosti ale ovlivňuje životy všech občanů v Evropské unii," uvedla Jourová. Česká vláda chtěla pro budoucí českou eurokomisařku oblast ekonomickou.

„Podnikli jsme na podporu toho, aby paní Jourová získala ekonomické portfolio poměrně velké množství nejrůznějších diplomatických aktivit. Nebyla naplněna ambice, kterou jsme měli v oblasti ekonomického portfolia, ale jedná se o středně významné portfolio z hlediska toho, co mají komisaři ve své náplni,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Čtyři místopředsedové nové Evropské komise jsou z postkomunistických zemí

Číst článek

Překvapení nad tím, že Jourová dostala spravedlnost, neskrývají zástupci ČSSD ani ANO. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje portfolio spravedlnosti za neúspěch a zklamání.

„Čekal jsem, že se nám povede doprava. Myslím si, že je to asi důsledek toho, že jsme od vstupu do Evropské unie byli totálně pasivní. Vůbec jsme nepochopili, jak důležitá je pro nás Evropská unie. Posílali jsme tam odložené, neschopné politiky. A ta image se nedá změnit ze dne na den,“ řekl Babiš.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek míní, že post v EK pro Jourovou nemusí být definitivní. "Domnívám se ale, že je ještě určitý prostor, protože teď se to dozvěděly všechny země, a myslím si, že také ne všechny budou spokojeny,“ doplnil Bělobrádek.

Opoziční parlamentní strany většinou v souvislosti s portfoliem pro Jourovou mluví o neúspěchu vlády.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

Nová komise bude mít celkem sedm místopředsedů, koordinovat mají práci týmů dalších komisařů. Čtyři místopředsedové jsou z východní Evropy.

Na Jourovou i všechny ostatní členy Evropské komise ještě čeká slyšení před Evropským parlamentem, kterému se přezdívá grilování. Europoslanci při něm zkoumají odborné schopnosti kandidáta i jeho lidskou a morální způsobilost.

Europarlament může schválit nebo odmítnout jen komisi jako celek, v minulosti si už ale vynutil výměnu eurokomisařů, které nepovažoval za vhodné.

Každý eurokomisař pak musí svou funkci zastávat v zájmu celé EU. Nemůže tedy v ničem zvýhodňovat svou vlastní zemi.

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme