Jourová bude mít v Evropské komisi nejspíš na starosti evropské fondy

Věra Jourová by měla mít podle informací Radiožurnálu v Evropské komisi na starosti evropské fondy. Dnes by se totiž měla stát eurokomisařkou pro regionální politiku. Radiožurnálu to řekly tři vysoce postavené zdroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jourová

Věra Jourová | Foto: Evropská komise

Jourová by měla v komisi dohlížet na správné čerpání evropských miliard v jednotlivých členských zemích.

Regionální politika je oblast, které jako současná česká ministryně pro místní rozvoj dávala přednost.

Podle dřívějších informací mohlo Česko dostat i o něco významnější resort dopravy, ten by ale měl nakonec připadnout Slovákům.

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámí složení svého týmu dnes v poledne. Nominace se ale ještě stále můžou na poslední chvíli změnit.

Grilování v europarlamentu

Na Jourovou i všechny ostatní členy Komise ještě čeká slyšení před Evropským parlamentem, kterému se přezdívá grilování. Europoslanci při něm zkoumají odborné schopnosti kandidáta i jeho lidskou a morální způsobilost.

Europarlament může schválit nebo odmítnout jen Komisi jako celek, v minulosti si už ale vynutil výměnu eurokomisařů, které nepovažoval za vhodné.

Každý eurokomisař pak musí svou funkci zastávat v zájmu celé Unie. Nemůže tedy v ničem zvýhodňovat svou vlastní zemi.

Evropská komise | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme