Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová čelila otázkám europoslanců

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová čelila otázkám europoslanců. Takzvané "grilování" má rozhodnout o tom, jestli se skutečně stane eurokomisařkou. Slyšení začalo v půl druhé odpoledne a trvalo přes tři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka do funkce evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen Věra Jourová na slyšení v Evropském parlamentu

Kandidátka do funkce evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen Věra Jourová na slyšení v Evropském parlamentu | Zdroj: ČTK

Během prvních dvou hodin Věra Jourová podpořila kvóty pro zastoupení žen ve vedení velkých firem. Stojí také proti snahám omezit možnost Čechů a dalších Evropanů pracovat a žít kdekoliv v Evropské unii.

Jourová dále odmítla snahy některých politiků omezit možnost volného pohybu napříč Evropskou unií.

Nepřímo se tak vymezila vůči britskému premiérovi Davidu Cameronovi a některým dalším politikům, kteří tvrdí, že jsou zneužívány sociální dávky. Evropská komise na to odpovídá statistikami, které ukazují pravý opak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Věry Jourové před europoslanci sleduje zpravodaj Ondřej Houska

Věra Jourová mimo jiné čelila například otázce ohledně svého vztahu s ministrem Babišem. Velká část europoslanců tvrdí, že ministr je ve střetu zájmů kvůli svému podnikání a politickým funkcím. Babišovy firmy dostávaly v minulosti desítky milionů z evropských fondů, přitom ministerstvo financí je zodpovědné za to, jestli se evropské peníze čerpají správně.

V europarlamentu leží kvůli tomu na stole zpráva, která za to Babiše kritizuje. Jourová odpověděla, že Babišovo podnikání jí nikdy nezajímalo, nic o něm neví a může zaručit naprostou nezávislost.

„Mohu naprosto jasně prohlásit, že jsem nezávislý člověk, nikdy jsem nepodléhala žádným tlakům, ať už pana Babiše, ani nikoho jiného. V tom co dělám, jsem jasně vymezitelná. A doufám, že vás budu moci přesvědčit, že určitá silná imunita vůči tlakům tady bude neustále," řekla Jourová.

Otázka na Babišovy zájmy nebyla nejtěžší, řekla Jourová po slyšení před europoslanci

Číst článek

Jako perfektní, sebejistý, ale nikoli arogantní označil výstup Jourové komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák:

„Viděl jsem i náznaky úsměvu a velkou kompetentnost. Její portfolio zahrnuje oblasti od trestního práva přes ochranu spotřebitele až k rovnosti pohlaví."

„V plénu seděli poslanci ze čtyř evropských výborů, mnozí z nich si na ni chtěli smlsnout. Paní Jourová se nechala vyvést z míry jen asi dvakrát. Při odpovědích na otázky byla dostatečně konkrétní, s každou si dokázala poradit,“ dodává komentátor, který by Jourové za vystoupení udělil jedničku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Věry Jourové před europoslanci v Bruselu sledoval i komentátor Milan Slezák

„Grilování“ budoucích eurokomisařů bývá pokaždé velmi náročné, protože europoslanci při něm detailně zkoumají kvality jednotlivých kandidátů. Ti, kteří selžou, se většinou eurokomisaři nestanou.

Formálně sice parlament hlasuje o komisi jako celku, ne o jednotlivých kandidátech, zatím ale vždy uspěl s požadavkem na výměnu těch, kteří se mu nezdáli.

Určité nástrahy čekají i na Věru Jourovou. Poté, co se dozvěděla, jaké portfolio má mít v komisi na starosti, odpověděla: „Ano, to bylo zklamání.“ Teď už to tak ale podle svých slov necítí.

Věra Jourová by měla mít v nové Evropské komisi na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví.

Evropská komise - obsazení | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme