Komise navrhne další kvóty. Státy EU by si mezi sebe měly rozdělit 120 tisíc uprchlíků

Země Evropské unie by měly přijmout 120 tisíc uprchlíků z Itálie, Řecka a Maďarska. Evropská komise návrh pravděpodobně zveřejní příští týden. Na konkrétní podobě, kterou by měl v europarlamentu představit šéf komise Jean-Claude Juncker, se ale stále pracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Uprchlíci se podle Evropské komise snaží dostat pryč z válečných zón. Problém se podle ní týká všech zemí unie, které by si proto měly migranty spravedlivě rozdělit.

Kvóty ale začnou platit pouze v případě, že se na nich členské státy shodnou.

„Na jaře země jako Česko, Maďarsko a další odmítly první návrh na kvóty, který se týkal přerozdělení 40 tisíc uprchlíků,“ upřesňuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Nové číslo doplňuje podle mluvčí komise Natashy Bertaudové stále platný jarní návrh. Komise by tak nyní chtěla podle určitých kvót uvnitř EU přemístit celkem 160 tisíc osob.

Česku se uprchlíci vyhýbají, od roku 2001 jich nepřibývá

Číst článek

Pokud by začal nejnovější návrh platit, tak by podle předběžných propočtů Českého rozhlasu vyšlo na Česko přibližně 5000 až 5500 uprchlíků.

„Byli by to lidé, kteří potřebují ochranu, protože utíkají před válkou nebo jiným velmi vážným násilím. Nešlo by o ekonomické migranty,“ dodává Houska.

Uprchlíci se snaží proniknout do vlaku na budapešťském nádraží Keleti | Foto: Reuters

Povinné kvóty pro přijímání uprchlíků ale Česko dál odmítá, potvrdil náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek:

„Chceme se především soustředit na řešení problémů migrace. To znamená soustředit se na pomoc v zemích tranzitu a původu uprchlíků a zároveň usilovat o posilování vnějších hranic Schengenu.“

Visegrádská skupina chce chránit Schengen, návrh na další přerozdělení migrantů odmítla

Číst článek

V Praze dnes o uprchlické krizi jednali premiéři zemí visegrádské čtyřky. Stejně jako Česko také Maďarsko, Polsko a Slovensko kvóty odmítají.

Státy V4 by ale podle kritiků měly v uprchlické krizi prokázat větší solidaritu s nejvíc zasaženými zeměmi.

Aliance států V4 čili visegrádská čtyřka je sdružení čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Název se odvíjí od historického setkání tří králů v maďarském městě Visegrád v roce 1335, kde byla dohodnuta užší spolupráce mezi jejich zeměmi.

„Žádná země v Evropě nemůže říct, že nemá kulturu a tradici přijímání uprchlíků. Každá země Evropské unie má s uprchlíky nějakou historickou zkušenost,“ řekl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, jehož země teď unii předsedá.

Odděleně se také sešli ministři vnitra Česka a Slovenska. Podle Milana Chovanece i Roberta Kaliňáka nemají uprchlické kvóty smysl.

Neumí si prý představit, podle jakých kritérií by se migranti do jednotlivých států rozdělovali. Navíc pokud už běženci mají příbuzné v Německu, Dánsku nebo Švédsku, tak podle obou ministrů určitě nebudou chtít do Česka, Slovenska nebo jiné země.

Tisíce migrantů jdou z Budapešti do Rakouska pěšky, policie jim nebrání

Číst článek

Migranti odpočívají na kolejích u hranic Řecka a Makedonie | Foto: Reuters

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme