Kvóty pro přijímání uprchlíků nebudou možná povinné, tvrdí Financial Times

Země Evropské unie možná nebudou muset povinně přijímat uprchlíky. Napsal to britský deník Financial Times. Jiné zdroje to ale nepotvrzují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa

Uprchlíci na cestě přes Řecko, Balkán a Maďarsko do Německa | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Výpočet, podle kterého by si země EU měly povinně rozdělit uprchlíky, vypadl podle britského deníku Financial Times z návrhu závěru úterního jednání ministrů vnitra v Bruselu. Potvrzují to i zdroje Radiožurnálu.

Údaj o počtu běženců, které mají státy přijmout celkem, prý v dokumentu zůstal. Pro Česko je proto návrh i nadále nepřijatelný.

Česká republika s kvótami, které navrhuje Evropská komise, dlouhodobě nesouhlasí. Vláda podporuje řešení krize bez nich. Česko prý není pro běžence cílovou zemí a bude obtížné migranty na jeho území v budoucnu udržet. Místo povinných kvót navrhuje lepší kontrolu unijní hranice, a tím lepší regulaci přílivu uprchlíků.

Systém kvót pro uprchlíky už jednou selhal, tvrdí analýza ministerstva vnitra

Číst článek

V Praze dnes mají jednat ministři zahraničí států visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska), Lucemburska a dalších zemí EU. Tématem zřejmě budou i povinné kvóty pro přijímání uprchlíků, které prosazuje Evropská komise s podporou Německa a dalších západoevropských zemí. Pokračují také diplomatická jednání v Bruselu.

Možnost, že se státy EU nakonec shodnou a 120 tisíc uprchlíků si rozdělí podle svého uvážení, je tak stále ve hře.

Mimořádný summit zemí EU k uprchlické krizi se koná ve středu 23. září. O den dříve mají o kvótách hlasovat ministři vnitra zemí EU.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme