Majetek ukrajinského exprezidenta Janukovyče zmrazila EU oprávněně, potvrdil soud

Zmrazení kont bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče od března 2015 do března 2016 bylo podle rozhodnutí Tribunálu Evropského soudního dvora oprávněné. Soud ale také částečně vyhověl žalobě někdejší ukrajinské hlavy státu, když rozhodl, že pro zařazení Janukovyče a jeho dvou spolupracovníků na sankční seznam už od jara 2014 nebyl dostatečný důvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

Podle soudu bylo zmrazení účtů Viktora Janukovyče, jeho syna Oleksandra a šéfa prezidentské kanceláře zcela legální v době od března 2015 do letošního jara. To už totiž Rada Evropské unie měla podle soudu k dispozici dokumenty ukrajinských orgánů o trestním řízení pro zneužití státního majetku vedeném proti exprezidentovi Janukovyčovi a jeho spolupracovníkům.

Soud v Lucemburku dnes také rozhodl, že rok před tím, tedy v období od března 2014 do března 2015, Evropská unie uvalila na trojici Ukrajinců sankce jen na základě dopisu ukrajinské generální prokuratury o zahájení vyšetřování. A to nebylo podle soudu oprávněné.

Rozsudek neznamená, že by musela Evropská unie Viktoru Janukovyčovi a jeho spolupracovníkům něco vracet na dočasně zmrazený majetek.

Viktor Janukovyč uprchl v únoru 2014 za dramatických okolností do Ruska a nyní žije v Moskvě. Veškerá obvinění z defraudace odmítá.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme