Merkelová odmítá omezovat právo běženců na azyl. Musíme zrychlit azylové řízení, říká

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá omezovat práva běženců na azyl. Řekla to v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Deutschlandfunk. Merkelová uznala, že do Bavorska proudí nejvíc běženců. Omezení ale podle ní není řešením, nutné je zrychlit azylové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela_Merkel_(2008).jpg

Angela_Merkel_(2008).jpg | Foto: Wikimedia Commons

„Musíme si uvědomit, že nikdo svou vlast neopustí jen tak bezdůvodně. K uprchlické krizi musíme přistupovat tak, že poskytneme ochranu těm, kteří ji potřebují,“ uvedla Merkelová.

„Ti, kteří ochranu nepotřebují a do Německa přicházejí z jiných důvodů, třeba ekonomických, tu zůstat nemohou. Důležité ale je, abychom se i k nim chovali jako k lidem,“ zdůraznila.

V rozhovoru se stanicí Deutschlandfunk také uvedla, že důležité je nyní zrychlit azylové řízení. Merkelová tak reagovala na některé hlasy z Bavorska, které volají v příchodu uprchlíků po limitech.

K omezení přistěhovalectví vyzval například bavorský ministr financí Markus Söder. V rozhovoru pro časopis Focus před několika dny nevyloučil také vybudování plotů na německých hranicích, které by měly omezit příchod běženců do země.

V rozhovoru se Merkelová dotkla i kvót pro rozdělení uprchlíků v zemích EU. Zdůraznila, že tři nebo čtyři státy evropského bloku nemohou na svých bedrech nést celou zátěž současné uprchlické krize.

V Německu se v září zaregistrovalo rekordních 170 tisíc běženců, skutečný počet přicházejících uprchlíků ale je výrazně větší. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ho tento týden odhadl na 270 tisíc lidí. Většina běženců přišla do země přes rakousko-bavorskou hranici.

Německá vláda očekává, že celkem za letošní rok dorazí do země 800 tisíc žadatelů o azyl. Někteří politici mluví dokonce o milionu běženců.

Uprchlíci, které mají přijmout jednotlivé země EU | Foto: Český rozhlas

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme