Migrační krizi chceme řešit společně s Tureckem, potvrdily země EU

Státy Evropské unie se budou dál snažit vyřešit uprchlickou krizi pomocí spolupráce s Tureckem. Na summitu v Bruselu se na tom shodli lídři členských zemí osmadvacítky. Turci by měli podle dohody zadržet uprchlíky a migranty na svém území. Výměnou za to jim státy unie slíbily peníze na zlepšení podmínek běženců nebo možnost cestovat do Evropy bez víz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Donald Tusk na summitu EU v Bruselu

Předseda Evropské rady Donald Tusk na summitu EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Unijní lídři v Bruselu znovu potvrdili, že jejich snahou je omezit ilegální migraci, ochránit schengenské hranice, snížit příliv uprchlíků z Turecka do Řecka či zajistit humanitární pomoc syrským uprchlíkům v zemích okolo Sýrie.

Asi hlavním výstupem je, že se chtějí v řešení migrační krize dál soustředit na spolupráci s Tureckem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání v Bruselu přiblížil zpravodaj ČRO Ondřej Houska. Své postřehy přidal bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně

Podle šéfa summitu Donalda Tuska není čas na plány A, B nebo C, jak řekl v reakci na záložní plán, s nímž přišla před pár dny Visegrádská čtyřka.

Evropská unie proto podle Donalda Tuska plánuje na 5. březen mimořádný summit s Tureckem.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je svolání schůzky důležité mimo jiné proto, že turecký premiér kvůli teroristickému útoku v Ankaře nemohl dorazit do Bruselu.

Bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně považuje neúčast tureckého premiéra za nepříjemnou. „Protože to znamená zase další odklad,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Lídři EU jednají o změně podmínek britského členství v unii. První den shodu nepřinesl

Číst článek

Na březnové schůzce však podle něj nepůjde jen o zastavení „exodu“ uprchlíků. „Problém je hlavně v tom zastavit pašerácké gangy, protože dnes už je to v podstatě otázka pašování lidí. Takže věřme, že se dohodnou,“ dodal Laně.

Podle něj by mohlo být Turecko dohodě nakloněné. I kvůli svému sporu s Ruskem by mělo hledat partnery v EU a Spojených státech. A to i vzdor neshodám třeba v pohledu na Kurdy.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme