Ministři vnitra se na kvótách neshodli. Řešení migrační krize bude EU hledat dál

Státy Evropské unie nepodpořily zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Ministři vnitra se na pondělní mimořádné schůzce v Bruselu nedokázali shodnout na návrhu Evropské komise, aby země osmadvacítky mezi sebe povinně rozdělily dalších 120 tisíc uprchlíků. Česko bylo spolu s několika dalšími zeměmi proti návrhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici

Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Nedohodu oznámil novinářům slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. „Závěry (ministerské) rady v tomto smyslu nebyly přijaté,“ uvedl po mnohahodinovém jednání.

Jean Asselborn, ministr zahraničí a pro migraci předsednického Lucemburska, na závěrečné tiskové konferenci uvedl, že plán přerozdělení 120 tisíc lidí dnes podpořila velká většina členských zemí, odpůrce kvót se však zjevně přesvědčit nepodařilo.

„Ke konsensu nedošlo, bylo víc zemí, které nesouhlasily. Nebyli jsme to jen my nebo Česká republika, ale i další země,“ poznamenal Kaliňák. Proti bylo třeba i Maďarsko nebo Rumunsko.

Zeman: Hranici by kvůli migrantům měli hlídat policisté s armádou

Číst článek

Jednání by měla pokračovat. Podle Asselborna by se mělo rozhodnout na další ministerské schůzce 8. října. Na té by však už země nesouhlasící s kvótami neměly dost hlasů na to, aby návrh zablokovaly. Slováci a Češi proto chtějí svolat summit evropských lídrů, který by rozhodl jednomyslně.

„Když i ostatní ministři vnitra říkají, že toto téma je o Evropské unii, musí o něm hovořit lídři evropských zemí. To je podle mne rozhodující,“ míní Kaliňák.

Maďarská policie zablokovala uprchlíkům hlavní průchod ze Srbska

Číst článek

Snaha „obejít summit“ je podle něj projevem „strachu z pravdy“ ze strany některých členských zemí.

Podle Kaliňáka doprovázel schůzku „velký tlak“ a „dusná atmosféra“. „Ale ještě nedošlo k nějakým, řekl bych větším střetům,“ poznamenal.

Schůzku premiérů a prezidentů evropské osmadvacítky může svolat předseda těchto jednání Donald Tusk. Ten dal už před dnešní ministerskou radou najevo, že tak učiní, pokud dnes nebude pro návrhy Evropské komise jasná podpora.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme