Na další pomoci Řecku se prostřednictvím záruk nejspíš bude podílet i Česko

Česko se prostřednictvím záruk za půjčky bude pravděpodobně podílet na další pomoci Řecku. Vyplývá to z prohlášení šéfa eurozóny a nizozemského ministra financí Jeroena Dijsselbloema. Lídři zemí platících eurem se v Bruselu na celonočním summitu dohodli, že s Řeckem začnou jednat o nových záchranných půjčkách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze | Zdroj: Reuters

Řecko ale zároveň musí sehnat peníze do doby, než dohodu o těchto úvěrech uzavře. Dijsselbloem potvrdil, že během tohoto krátkého období by se měly na zárukách za půjčky pro Řecko podílet všechny země Evropské unie, tedy i Česko.

ONLINE: V Bruselu se mluví o dohodě s Řeckem, v Aténách o možných předčasných volbách

Číst článek

Nejspíš by to znamenalo použití celounijního záchranného fondu EFSM. Museli by s tím ale souhlasit ministři financí členských zemí. Tyto záruky by asi už na podzim převzal záchranný fond eurozóny ESM.

Česko by tak za malou část půjček Řecku ručilo nejvýš několik měsíců. Podle velmi předběžných propočtů by se mohlo jednat o záruky v přepočtu maximálně za zhruba čtyři miliardy korun.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme