Nakupování po internetu by mohlo být v EU jednodušší. EK chce sjednotit pravidla

Zboží zakoupené přes internet z jiné země Evropské unie by mělo jít v budoucnu snadněji reklamovat. Počítá s tím návrh Evropské komise. Pokud pravidla schválí státy osmadvacítky a europarlament, platit by měla od roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

Ze zahraničí nakupuje podle statistik jen 15 procent občanů EU. Podle Evropské komise obchod brzdí to, že jsou v různých zemích různá pravidla.

„Jenom sedm procent malých a středních podniků prodává napříč hranicemi mezi zeměmi Evropské unie. Kdyby všude fungovala stejná pravidla, přes hranice by prodávala víc než polovina firem,“ uvedl místopředseda Evropské komise Andrus Ansip.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokusu EK sjednotit pravidla pro online obchody v EU mluvil Ondřej Tichota, poradce Evropského spotřebitelského centra v ČR

Komise usiluje o to, aby se pravidla sjednotila. Týkat by se to mělo třeba reklamace zboží.

Třeba dnes musí spotřebitel prokázat, že zboží bylo vadné už v momentě, kdy ho dostal. Podle nových pravidel by to naopak musel dokázat prodejce. A spotřebitelé budou moci takovou reklamaci uplatnit po dobu dvou let.

„To znamená, že do dvou let máte záruční lhůtu, v rámci které má zároveň obchodník povinnost prokázat spotřebiteli, že zboží nebylo poruchové a bylo v pořádku dodáno,“ vysvětlovala česká eurokomisařka Věra Jourová, která návrh předložila.

Komise navrhuje třeba také to, aby lidé mohli své předplacené filmy nebo sportovní kanály sledovat ve všech zemích Evropské unie, což dnes často není možné.

Návrhy teď musí schválit členské země EU a europoslanci. Pokud se tak stane, platit by měly začít v roce 2017.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme