Nápor běženců mířících do EU tzv. balkánskou cestou zesílil

Řecko otevřelo nové centrum pro migranty z Asie a Afriky na ostrově Kos, kde jim dočasné ubytování poskytne velký trajekt. Přednostně přijímá lidi z válkou sužované Sýrie. Maďarsko mezitím dokončuje první, 70 kilometrů dlouhý úsek plotu na hranici se Srbskem. Bariéra má za cíl zastavit sílící proud běženců, kteří se právě přes Řecko a Balkán snaží proniknout dál do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na řeckém ostrově Kos začalo fungovat nouzové středisko pro uprchlíky na palubě velkokapacitního trajektu Eleftherios Venizelos

Na řeckém ostrově Kos začalo fungovat nouzové středisko pro uprchlíky na palubě velkokapacitního trajektu Eleftherios Venizelos | Zdroj: ČTK

„Do konce týdne bude hotový plot na nejvytíženějším úseku hranice. Je v zájmu nejen Maďarska, ale celé Evropské unie, aby vše bylo hotové do konce měsíce,“ uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltan Kovacs.

Kompletní plot bude dvojitý a dlouhý 175 km. I po dokončení mají bariéru střežit policejní posily. Maďarská vláda prý už od loňska vynaložila na větší zajištění hranice přes půl miliardy korun.

Přistěhovalci se teď zřejmě snaží využít stále ještě větší propustnost hranice. Překonat s obtížemi nový plot se podařilo i Pákistánci, který už v Maďarsku mluvil s reportérem agentury Reuters.

Podle údajů charitativních organizací stoupl minulého týdne počet migrantů, kteří se vydávají na tzv. balkánskou cestu z Řecka přes Makedonii a Srbsko do Maďarska, až o sto procent na přibližně 2000 denně.

Maďarská vláda také připravuje informační kampaň, která má oslovit běžence mířící do Evropy v naději lepšího života. Billboardy budou instalované v zemích, kde se utečenci shromažďují, s následujícím poselstvím:

„Prosím, nevydávejte se na cestu, protože informace, které vám sdělují pašeráci lidí, nejsou pravdivé“.

Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme