Návštěva dalajlámy v Evropském parlamentu pobouřila čínskou diplomacii

Čína protestuje proti přijetí dalajlámy v Evropském parlamentu. Minulý týden se s tibetským duchovním vůdcem ve Štrasburku setkali předseda parlamentu Martin Schulz a šéf zahraničního výboru Elmar Brok. Čínské ministerstvo zahraničí to nazvalo chybou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma při projevu v Radě Evropy ve Štrasburku

Dalajláma při projevu v Radě Evropy ve Štrasburku | Zdroj: Reuters

Setkání Martina Schulze a Elmara Broka s tibetským dalajlámou podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Lu Kchanga narušuje zájmy Pekingu a vážně podkopává vzájemné vztahy.

„Čínská diplomacie přijme odvetná opatření,“ uvedl bez dalších podrobností Lu Kchang.

Peking považuje tibetského duchovního za separatistu. On ale tvrdí, že usiluje jen o autonomii Tibetu. Dalajláma se chystá navštívit také Českou republiku. V Praze vystoupí 19. října na veřejné přednášce v rámci konference Forum 2000. Vstupenky na jeho přednášku jsou už vyprodané.

Navštíví i Slovensko

Ještě před cestou do České republiky ale čtrnáctý tibetský dalajláma vůbec poprvé navštíví i Slovensko. Z nejvyšších ústavních činitelů se s duchovním setká pouze slovenský prezident Andrej Kiska.

K podobnému kroku se tamní premiér Robert Fico, ministr zahraničí Miroslav Lajčák ani šéf parlamentu Andrej Danko nechystají. Z nejvyšších ústavních činitelů České republiky zatím nikdo setkání s dalajlámou neoznámil.

Viktor Daněk, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme