Někteří europoslanci chtějí nabídnout uprchlíkům své kanceláře, většinu roku jsou prázdné

Stovky uprchlíků by dočasnou střechu nad hlavou možná mohli dostat přímo v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku. Někteří europoslanci žádají, aby v případě nutnosti mohli běženci využít jejich kanceláře k dočasnému bydlení. Poslanci jsou totiž ve Štrasburku jen 50 dní v roce, zbytek času tráví v Bruselu, nebo ve svých domovských zemích. Obrovský komplex parlamentních budov tak nemá stálé využití.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament - volební noc

Evropský parlament - volební noc | Foto: Evropský parlament

„Když vidíme to obrovské množství lidí v Evropě, kteří jsou ochotni i za cenu nepohodlí pomáhat uprchlíkům, a to dokonce i ve vlastním domě, tak si myslím, že by Evropský parlament měl symbolicky ukázat, že jsme neztratili kontakt s realitou,“ vysvětluje belgický europoslanec Philippe Lamberts.

Sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku není jen známé plénum, kde europoslanci v obrovském sále hlasují a debatují, ale je to také spletitá síť chodeb a hlavně kanceláří v několika budovách. Ty by se podle Lambertse daly využít k ubytování uprchlíků.

„V praxi je to proveditelné. Budova, kde máme kanceláře, se dá pro dočasný pobyt běženců od ostatních budov snadno oddělit. Navíc je v každé kanceláři koupelna. Není to jen mediální výkřik, myslím to vážně,“ ujišťuje.

Berlín si s uprchlíky sám neporadí, volá Merkelová po společném postupu EU

Číst článek

Návrhu vyšel vstříc i český europoslanec Jan Zahradil.

„Vznikla tady iniciativa, kterou jsem podepsal. Jednak by to posloužilo dobré věci, jednak by to možná spoustu lidí přivedlo k myšlence, že europarlament přeci jen může být k něčemu užitečný, a za třetí by to možná prokázalo oprávněnost našeho požadavku, že sídlo tady ve Štrasburku je vlastně zbytečné,“ myslí si Zahradil.

K tomu, aby se sídlo Evropského parlamentu přemístilo jinam, třeba do Bruselu, by byl nutný souhlas všech členských zemí EU.

Anna Maňourová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme