Německá vláda schválila zákon, který má urychlit integraci uprchlíků

Německo má ode dneška plán, jak začlenit do společnosti přes milion uprchlíků, kteří do země přišli loni. Jmenuje se integrační zákon a jeho návrh dnes posvětila spolková vláda. Migrantům má usnadnit vzdělávání včetně jazykového a přístup na pracovní trh. Zatím totiž uprchlíci na cestě k prvnímu zaměstnání překonávají řadu překážek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

„Jsou to spíš náhody, kdy uprchlíkům najdou práci lidé, kteří se o ně starají. Dobrovolníci, kamarádi. Přemýšlejí, kde najít firmu, která by uprchlíkovi dala alespoň krátkou stáž, aby pochopil, jak to tu vůbec funguje,“ říká Andrea Bachmann-Jungová, která pracuje na úřadu práce v bavorském Selbu.

Tato bohatá část Německa má hodně nízkou nezaměstnanost. Právě takové regiony čeká podle nového integračního zákona změna. Zatím se prvních 15 měsíců pobytu uprchlíka v Německu posuzuje, jestli o konkrétní pracovní místo nemá zájem nějaký Němec nebo občan Evropské unie. Nově vláda chce, aby měli v prosperujících oblastech, jako je ta kolem Selbu, uprchlíci šanci hned od začátku.

Džihád je syrský uprchlík, je mu 23, pochází z Damašku, přišel do Bavorska loni v létě a před několika dny mu Německo dalo azyl na tři roky. Od začátku se intenzivně učí němčinu a dobrovolně pomáhá s integrací dalších uprchlíků - třeba na úřadech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá vláda schválila návrh integračního zákona pro uprchlíky. Podle kancléřky Merkelové je to přelomový moment. Více Vojtěch Berger

„Je to hlavně tlumočení a překlady. Já umím anglicky a arabsky, s němčinou mi pomůžou němečtí kamarádi. Během prvních let dostávají uprchlíci od úřadů tři čtyři dopisy týdně. Jazyk je pro ně hlavní starost,“ popisuje.

Uprchlíkům jako Džihád, kteří se sami snaží integrovat, nový zákon pomůže. Těm, kdo začnou studovat nebo půjdou do učení, slibuje stát jistotu, že je Německo po dobu studia nevyhostí. Větší podporu úřadů mají také hned na začátku dostat uprchlíci s dobrou vyhlídkou na integraci. Třeba Džihád dobrovolně navštěvoval integrační kurz, kde se učil třeba o německé historii. Podle nového zákona mají být takové kurzy pro uprchlíky povinné. Kdo nedorazí, přijde o velkou část sociálních dávek.

Kancléřka Angela Merkelová označila integrační zákon za milník. Uprchlíky bude Německo zároveň podporovat v dobré integraci, a zároveň ji po nich bude tvrději vyžadovat.

Vicekancléř Sigmar Gabriel řekl, že Německo se integračním zákonem přestává jen pasivně dívat, co na jeho území uprchlíci dělají, a jde jim aktivně naproti. Týká se to i trhu práce, kde chce vláda vytvořit sto tisíc startovních pracovních míst pro uprchlíky, nejméně placených a málo prestižních. Kdo ale takovou nabídku dostane, neměl by ji odmítat, protože mu opět budou hrozit finanční sankce.

„Chybí nám hlavně elektrotechnici, zámečníci, řemeslníci, pekaři nebo řezníci. S touto kvalifikací ale uprchlíci přijdou jen málokdy a navíc mají jenom málo profesních zkušeností. Musíme je tedy rekvalifikovat, aby tu nedělali jen pomocné práce,“ dodává Andrea Bachmann-Jungová z úřadu práce v bavorském Selbu.

Z podobných venkovských oblastí to uprchlíky často táhne do měst, kde žijí komunity jejich krajanů. I tomu chce integrační zákon zabránit. Spolkové země budou smět na tři roky uprchlíkům určit pevné místo pobytu. Právě proto ale sklidil návrh integračního zákona taky kritiku od některých nevládních organizací. Vadí jim dikce zákona, která prý automaticky předpokládá, že se uprchlíci v Německu integrovat nechtějí.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme