Německo a Evropská komise údajně zvažují kvůli uprchlické krizi zavedení solidární daně

Německá vláda vede s Evropskou komisí neformální rozhovory o zavedení určité formy solidární daně. Z té by se financovala část výdajů souvisejících s uprchlickou krizí. Informoval o tom německý list Süddeutsche Zeitung. Německá vláda ale informaci prostřednictvím svého mluvčího popřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko by podle některých analytiků mohlo skončit i se dvěma měnami

Řecko by podle některých analytiků mohlo skončit i se dvěma měnami | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Nový poplatek by mohl mít například podobu přirážky k dani z přidané hodnoty.

Získané prostředky by sloužily k financování ochrany vnějších hranic Evropské unie nebo zlepšování životních podmínek v zemích, ze kterých uprchlíci přicházejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neoficiální úvahy o tzv. evropské solidární dani shrnul Vojtěch Koval

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble podle agentury DPA zprávu listu Süddeutsche Zeitung nepotvrdil, ale ani nepopřel. Připustil, že dodatečné finanční prostředky jsou pro hrazení výdajů souvisejících s uprchlickou krizí potřebné.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes ale řekl, že Berlín o žádném zvyšování daní ani zavádění solidární daně neuvažuje.

„Skutečnost je taková, že v Německu se daně zvyšovat nechystáme a nehodláme ani zavádět žádnou daň celoevropskou," uvedl mluvčí.

Kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble před hlasováním německého parlamentu o pomoci Řecku | Foto: Reuters

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se evropské státy snaží najít způsob, jak pomoct zemím, které nesou větší část nákladů.

Návrh na zavedení jakékoliv formy daně by ale podle něj nezískal dostatečnou podporu.

„Řada zemí tlačí na to, aby se výdaje na uprchlíky nepočítaly do schodků veřejných rozpočtů. Určitě se příští rok povede debata o tom, jestli neudělat změny v sedmiletém evropském rozpočtu. Tady je prostor podívat se na to, které oblasti se nevyužívají a kolik peněz by se dalo převést na pomoc s uprchlíky,“ řekl Českému rozhlasu Prouza.

Solidární daň rozhodně odmítá ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Ne, určitě bych ji nepodporoval. Proč bych ji měl podporovat. Evropská komise není schopná řešit tenhle problém. Samozřejmě ty země, které jsou dotknuté migrací jako Maďarsko, Rakousko a pokud vím, neoficiálně i Německu se to nelíbí, aby se zohledňovaly tyhle výdaje.“

„Dneska se to tváří jako solidární pro migraci a pro uprchlíky, ale příště se může používat na něco jiného,“ označil evropskou daň za nebezpečný nápad Zbyněk Stanjura z opoziční ODS.

Předseda KSČM Vojtěch Filip si ale zavedení daně umí představit: „Evropská solidární daň je samozřejmě řešení pro změnu současných podmínek, které v Evropě panují.“

„Samo o sobě nadnárodní kapitál, zejména bankovní kapitál, je skutečně rozprostřen i mimo hranice státu a funguje ve volném pohybu kapitálu bez ohledu na hranice. A v tomto ohledu nějakou daň, která by postihovala, právě to, co nerespektuje hranice státi, je možné zavést,“ řekl Filip.

ČTK, Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme