Německo chce, aby Británie zůstala v EU. Cameron to podmiňuje reformami

Německo si přeje, aby Velká Británie zůstala členským státem Evropské unie. Po setkání s britským premiérem Davidem Cameronem to v Berlíně řekla kancléřka Angela Merkelová. Podle britského premiéra je v zájmu jeho země zůstat v unii, ta se ale musí reformovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron na tiskové konferenci po setkání v Berlíně

Německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron na tiskové konferenci po setkání v Berlíně | Zdroj: Reuters

„S Velkou Británií máme společný pohled na odbourání byrokracie, v některých otázkách bude potřeba déle jednat,“ řekla kancléřka Merkelová.

Zmínila například zneužívání sociálních dávek v rámci unie, přičemž volný pohyb je základním evropským principem, ze kterého Německo slevit nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak obtížné bude pro Davida Camerona prosadit změny v EU? Radiožurnál se ptal ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimíra Bartovice

Setkáním a Angelou Merkelovou ukončil David Cameron týdenní pouť po vybraných metropolích Evropské unie. Německou kancléřku se stejně jako v předchozích dnech třeba francouzského prezidenta snažil přesvědčit o potřebě změn v unijním uspořádání.

Před nedávnými britskými parlamentními volbami totiž Cameron slíbil, že s Bruselem dohodne nový formát vzájemných vztahů mezi Londýnem a Unií a že do konce roku 2017 vypíše referendum o budoucnosti britského členství v evropském bloku.

Merkelová řekla, že je připravená probrat reformy, které Cameron požaduje. Až potom se má vyřešit otázka, zda a jak je přijmout. Poukázala ovšem na to, že měnit unijní smlouvy, jak se v minulosti ukázalo, je velmi složité.

Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme