Německo se chystá zpřísnit azylový zákon. Schválit ho chce do konce října

Německo je vytouženým cílem statisíců uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy. Země je nadále připravená běžence přijímat, vývoj posledních týdnů ale přiměl vládu, aby svůj postoj trochu pozměnila. Nejprve Berlín zavedl kontroly na hranicích s Rakouskem a teď připravuje nový azylový zákon, který je ve srovnání s tím současným mnohem přísnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo se chystá zpřísnit azylový zákon

Německo se chystá zpřísnit azylový zákon | Zdroj: Reuters

Německo chce přestat přijímat uprchlíky registrované v jiných zemích Evropské unie. Ti také nedostanou žádné další dávky.

Pokud tedy do budoucna policie objeví migranta, který už je registrován například v Maďarsku, pošle ho zpátky. Zaplatí mu pouze jízdenku a na cestu mu dá svačinu.

Zvažované opatření má posílit stávající systém takzvaných dublinských dohod, který v posledních měsících nefungoval. Podle Německa si totiž uprchlíci nemohou vybírat cílové země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo se chystá zpřísnit azylový zákon. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák

Vláda chce také rychleji odsunovat neúspěšné žadatele o azyl. To se týká hlavně běženců z takzvaných bezpečných států. Za takové Německo v současnosti považuje Srbsko, Makedonii a Bosnu. Na seznam by ale chtělo připojit ještě Albánii, Kosovo a Černou Horu.

Příslušníci těchto států mají téměř nulovou pravděpodobnost, že v Německu získají azyl. Proto mají podle připravovaného zákona zůstat v prvních záchytných táborech ne tři, ale šest měsíců, aby se stihlo uzavřít azylové řízení a žadatelé mohli být vráceni.

Vojáci a policisté chystají společné cvičení. Kvůli možnému přílivu uprchlíků

Číst článek

Dále chce Berlín rozdávat materiální pomoc místo finančních dávek. Vláda si od tohoto opatření slibuje, že odradí ty migranty – zejména z Balkánu, pro které je 350 euro měsíčně více, než kolik mohou získat ve své zemi.

Chorvatsko zavřelo kvůli migrantům sedm z osmi přechodů do Srbska

Číst článek

Žadatelé především ze Sýrie a dalších válečných oblastí, u kterých je naopak velká pravděpodobnost, že azyl dostanou, mají už během vyřizování žádosti chodit na jazykové kurzy. Znalost němčiny je totiž naprosto klíčová pro získání práce a integraci do společnosti.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme