Německý parlament schválil další pomoc Řecku, i přes odpor části vládních poslanců

Poslanci německého Bundestagu schválili velkou většinou novou mezinárodní pomoc pro Řecko. Pro přijetí třetího záchranného programu se vyslovilo 454 z 585 přítomných poslanců. Během tří let by měla kriticky zadlužená země získat v přepočtu přes dva a čtvrt bilionu korun. Výměnou za to mají Atény provést reformy ve státní správě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová během debaty v Bundestagu o další finanční pomoci Řecku

Kancléřka Angela Merkelová během debaty v Bundestagu o další finanční pomoci Řecku | Zdroj: ČTK

Ministr financí Wolfgang Schäuble nový program před hlasováním obhajoval s tím, že nová finanční pomoc Řecku je v zájmu Evropy.

„Přirozeně, že nemáme po dosavadních zkušenostech žádnou záruku, že všechno bude fungovat. Ale vzhledem k tomu, že řecký parlament už přijal většinu opatření, bylo by nezodpovědné nevyužít příležitost pro nový začátek v Řecku,” řekl před poslanci Schäuble.

Pokud se podle jeho slov bude Řecko držet reforem, může ho tento záchranný program přivést k ekonomickému růstu.

Pro dohodu s Řeckem se v Bundestagu vyslovili vládní sociální demokraté i většina konzervativců a také opoziční zelení.

Část poslanců CDU/CSU nepřijela z dovolené

Celkem 73 poslanců, zejména z vládního klubu CDU/CSU, ale vůbec nedorazilo z dovolené, protože nechtěli hlasovat proti záchrannému programu.

Podle berlínského zpravodaje Českého rozhlasu poslušnost kancléřce Merkelové v této otázce odpírá zhruba 60 vládních poslanců.

Na pomoc Merkelové přispěchal ministr financí Wolfgang Schäuble, který ve svém projevu označil případné hlasování proti záchrannému balíčku pro Řecko za „nezodpovědné“ | Foto: ČTK/AP Markus Schreiber

„Je to něco, co kancléřka ještě nezažila. Je to pro ni nepříjemné také proto, že se to týká právě její politiky vůči Řecku. Za pět let se jí nepodařilo řeckou krizi uspokojivě zažehnat a těch kritiků, kteří zpochybňují její záchrannou politiku, přibývá,“ poznamenává zpravodaj Pavel Polák.

Proti finanční pomoci dnes hlasovali poslanci levicové strany Die Linke. Současný záchranný balíček považují prý za pokračování politiky škrtů, která Řecko uvrhne do ještě hlubší krize.

Program schválilo i Nizozemsko

Souhlas s programem dnes vyslovil také nizozemský parlament. Finanční pomoc musí schválit ještě několik dalších parlamentů zemí platících eurem, například portugalský a finský.

Před Německem a Nizozemskem už v úterý záchranný balík pro Řecko schválilo Španělsko, Rakousko a Estonsko.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme