Nervozita opadá. Vypjatá atmosféra po brexitu se uklidňuje, tvrdí 'britští' Poláci

Výsledek červnového unijního referenda byl pro početnou polskou komunitu v Británii Jobovou zvěstí. Nejistota ohledně vlastní budoucnosti ve Spojeném království byla veliká. Právě Poláci se navíc v prvních dnech po hlasování stali terčem několika xenofobních útoků. Situace se ale postupně uklidnila, a dnes většina Poláků tvrdí, že se pro ně asi nic moc nezmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Špinaví Poláci" hlásá nápis na válečném památníku v Portsmouthu

"Špinaví Poláci" hlásá nápis na válečném památníku v Portsmouthu | Foto: Charlie Leddy-Owen

Piotr Narecki pracuje jako tenisový trenér v jednom klubu v londýnské čtvrt Highgate. Tvrdí, že referendum je třeba vidět v širší perspektivě coby další oslabení Evropy, a jako příspěvek k možnému kolapsu Evropské unie. To je vývoj, ze kterého mají podle Nareckiho radost jedině lidé, jako Vladimir Putin.

„Tady v Británii se najednou z některých lidí stali rasisté. Ti, kdo už byli rasisty předtím, si začali myslet, že to můžou říkat otevřeně, a že nás můžou posílat domů. Tyhle temné stránky jsou teď víc vidět," všímá si Narecki.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhrocená situace po brexitu se uklidňuje, shodují se Poláci žijící v Británii

„V Haringey 75 procent lidí hlasovalo proti brexitu. Lidi za mnou chodili a omlouvali se. Cítili se úplně stejně, jako já. To je pozitivní, ale bohužel to nic nemění na tom, že i oni prohráli," říká Piotr Narecki, otec dvou malých dětí. V Británii je 15. rokem a vážně uvažuje o britském pasu. Čistě proto, aby měl život administrativně snazší.

„Od referenda se situace v polské komunitě uklidnila. Když se s Poláky bavíte, tak chtějí v Británii nepochybně zůstat. Mají ale samozřejmě obavy, jaké tady nakonec budou podmínky pro unijní občany, pokud k brexitu skutečně dojde. Britská vláda musí zapracovat na tom, aby se tu Evropané stále cítili vítaní, a aby se tu cítili bezpečně," popisuje zpravodaj polské tiskové agentury PAP Jakub Krupa.

Připomíná dva nejhorší incidenty týkající se polské komunity - žhářský útok na domek rodiny v Plymouthu a xenofobní graffiti na polském kulturním centru v Londýně.

Tenisový trener Piotr Narecki tvrdí, že referendum je třeba vidět v širší perspektivě coby další oslabení Evropy, a jako příspěvek k možnému kolapsu EU | Foto: Jiří Hošek

Celkově mu ale reakce velké většiny obyvatel Británie imponovala, hlavně pak Skotů.

„Skotská ministryně školství oznámila, že v reakci na referendum tamní vláda zvažuje zavedení polštiny na školách. Je to součást vzkazu, že Poláci jsou ve Skotsku vítaní, a že jejich kultura a jazyk jsou pro Skoty přínosem. Taková gesta jsou zapotřebí. Že jsou Poláci vítaní, se ale člověk dozvídá i v Anglii od lidí, co hlasovali pro brexit," říká Krupa.

Poláci jsou nepostradatelní

Artur Szczepaniak žil osm let ve Spojených státech. Teď mu už pět let patří malá stavební firma v Británii. Ani on nevidí výsledek unijního plebiscitu ze svého pohledu coby tragédii.

„Moje dcera žije v Polsku, takže pořád trochu přemýšlím o návratu. Ale moje firmě se daří, mám čím dál tím víc zakázek, a to i teď, po referendu. Když se bavím s britskými klienty, tak neustále opakují, že tady potřebují lidi, jako jsme my, to znamená lidi, kteří pořádně umějí svou práci," popisuje Szczepaniak.

Majitel stavební firmy Artur Szczepaniak nevidí výsledek unijního plebiscitu ze svého pohledu coby tragédii | Foto: Jiří Hošek

V některých odvětvích britské ekonomiky se Poláci považují za zcela nepostradatelné. Mezi východoevropskou komunitou koluje vtip, že kdyby se Poláci, Češi a Litevci domluvili, a vzali si na jeden den společně volno, tak Británie zkolabuje.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme